Organiseren van Capaciteit

Menskracht, mensgerichtheid en mensgericht organiseren vragen om de juiste organisatie van capaciteit. Het uitgangspunt is dat de werkcapaciteit op een juiste en vooral ook op talenten van mensen gebaseerd moet worden. Op die manier kan optimale capaciteitsinzet worden bereikt en kunnen werkprestaties in balans zijn met goed werknemerschap en goed werkgeverschap.

Kritische capaciteit

Elke organisatie heeft sleutelfuncties die van cruciaal belang zijn voor de continuïteit van het primaire proces. Het gaat hierbij vooral om de beschikbaarheid van capaciteit in deze functies. In het huidige zorglandschap zijn de thema's Duurzame Medische Zorg (DMZ) en Medisch Generalistische Zorg (MGZ) van belang, maar ook in andere sectoren zoals onderwijs, sociaal domein, gemeenten, MKB en zakelijke dienstverlening zijn er sleutelfuncties te vinden.

Taaktoedeling en Capaciteit

Het zuiver toedelen van taken aan de juiste capaciteit is een HR-uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat functies, rollen en taken optimaal verdeeld zijn en toch enige flexibiliteit behouden blijft?

Dynamiseren en Capaciteit

Het dynamisch maken van de aanwezige capaciteiten in het functiehuis speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de beschikbaarheid van deze capaciteit en daarmee de continuïteit van sleutelfuncties.

Jobcarving en Capaciteit

Het zoeken en vinden van de juiste mix van capaciteiten, oftewel een set van rollen en taken, begint met het in kaart brengen van baanopties. De organisatie en het functiehuis transformeren als het ware in een reeks van loopbaanpaden. Functies worden dynamisch en veranderen in loopbaanfuncties, waardoor het functiehuis meerdere functiefamilies krijgt.

Ramingen en Scenario's

Het voorspelbaarder maken van de benodigde menskracht en capaciteit voor het heden, de toekomst en daarna vraagt om nieuwe manieren van inventarisatie van de beschikbaarheid van capaciteit. Overzicht, inzicht en het maken van ramingen van de capaciteitsbehoefte met behulp van scenario-analyses behoren tot de specialiteiten van AscieGroup. We maken gebruik van best practices zoals rcDMZ (https://rcDMZ.nl) en in lijn daarmee (https://rcMGZ).

Capaciteitsmanagement

Steeds vaker zien we dat de menskracht in een organisatie onder druk komt te staan. Medewerkers en daarmee de organisatie zelf verliezen vitaliteit en veerkracht. In zo'n geval is het cruciaal dat de HR-functie laat zien dat ze in staat is om problemen op te pakken, aan te pakken en door te pakken. Een crisisaanpak, die wezenlijk anders is dan een projectaanpak, kan dan uitkomst bieden.

Crisisaanpak en Capaciteitsverspilling

Het herstellen van capaciteit door het elimineren van oneigenlijke taken, onnodige taken en onduidelijke taken is de uitdaging om de verloren menskracht in de organisatie te herstellen. Beroepsbeelden, organisatiebeelden en (nieuwe) regionale beelden met betrekking tot capaciteit kunnen daarbij helpen.

Crisisaanpak en Capaciteitssturing

Mensgericht leiderschap in doelmatige, doeltreffende en doelgerichte inzet van capaciteit, gericht op individuen, zorgprofessionals en zorgteams als geheel, zijn de uitdagingen. Het optimaal benutten van de inzetmogelijkheden binnen de MGZ-functiefamilie biedt perspectief.

Crisisaanpak en regionale Capaciteit op Orde

Mensgericht organiseren, het op orde brengen van de beschikbaarheid van capaciteit en het optimaliseren van capaciteitsinzet in de regio zijn de uitdagingen. Het werken met een mix van regionale aspecten en afgeleide regioprofielen biedt unieke inzichten in hoe we samen verder kunnen.

Arbeidsmarktimpuls

In veel organisaties wordt de arbeidsmarkt gezien als iets externs. In het 'nieuwe' HR zijn de interne en externe arbeidsmarkt echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op basis hiervan organiseren we vanuit een programma-aanpak, genaamd "Samen en Anders", de gewenste impuls voor de arbeidsmarkt. Het implementeren van bouwstenen voor een goed functionerende aantrekkingskracht in de organisatie staat daarbij centraal. Regionalisatie en samenwerking vormen daarbij belangrijke elementen.

Het kunnen en willen faciliteren van een ontwikkelingstraject in het organiseren van (regionale) Capaciteit is een serieuze hulpvraag. Het gaat over het optimaliseren van de inzet van menskracht in de organisatie.
 
 Bekijk hier meer informatie over het ontwikkelingstraject. 

Ons aanbod

We werken graag op maat met u samen aan HR-oplossingen en zoeken en vinden de juiste en vooral passende HR-puzzelstukken. We bieden verschillende opties aan, zoals een strippenkaart (op afroep), een kleine offerte (adviserend), een traject offerte (project) of een ontwikkel offerte (programma). Bij elke optie maken we altijd afspraken over:

  • Aanpak op hoofdlijnen
  • Begeleidingsteam
  • Doorlooptijden
  • Capaciteiten
  • Opbrengst
  • Kosten

Menskracht, mensgerichtheid en mensgericht organiseren werken en dragen bij aan het realiseren van uw mens- en organisatiedoelen. We staan graag 'samen en anders' voor u klaar.

 Ga terug naar onze HR-producten en dienstenportfolio met HR-dienstverlening