Individuele maatregelen    Maatregelen Kabinet 


Lockdown schoorvoetend open

Datum laatste wijziging: 30 mei 2020  |  Trefwoorden: Lockdown

Inhoud

  1. Lockdown schoorvoetend open
  2. Opengaan terrassen op 1 juni staat niet vast
  3. Horeca gretig op reserveringsapps

Lockdown schoorvoetend open

Het kabinet heeft op 6 mei 2020 een aantal corona-maatregelen versoepeld. De maatregelen waren vanaf begin maart 2020 nodig om de aanval van het coronavirus zo goed mogelijk te weerstaan. Verslagen is het virus niet, er is wel voortgang geboekt. In de twee maanden is er veel gebeurd, er mocht weinig tot niets (lockdown). Om verdere ontwrichting van de maatschappij te voorkomen, neemt het kabinet uiterst voorzichtig maatregelen.

In alfabetische volgorde:

Attractiepark en dierentuin

Deze zullen in samenspraak met de lokale Veiligheidsregio binnenkort worden geopend. Wildlands Adventure Zoo in Emmen zal als eerste op 25 mei de deuren weer openen. De 1,5 metergrens blijft van kracht.

Begrafenis

Maximaal 30 bezoekers vanaf 1 juni en 100 bezoekers vanaf 1 juli.

Bibliotheek

Bibliotheken gaan open op 11 mei.

Campings en vakantieparken

Open vanaf 1 juli met gezamenlijke douche- en toiletgelegenheden.

Contactberoepen

Kappers en schoonheidssalons gaan op 11 mei weer open. Tevoren moet een afspraak worden gemaakt. Ook moet er anderhalve meter afstand worden gehouden. Een monddoekje is facultatief.

Grote evenementen 

Grote evenementen kunnen mogelijk pas weer over meer dan een jaar worden gehouden, dit zal voor 1 september 2020 worden beslist. En verder, wedstrijden betaald voetbal zullen dan mogen, maar zonder publiek.

Horeca

Terrassen mogen vanaf 1 juni worden geopend. Gasten zitten aan een eigen tafel met 1,5 meter onderlinge afstand. Ook restaurants en kroegen gaan per 1 juni open voor maximaal 30 personen. Vanaf 1 juli wordt het aantal verruimd naar 100 personen.

Huwelijk

Maximaal 30 bezoekers vanaf 1 juni en 100 bezoekers vanaf 1 juli.

Kerkdienst

Maximaal 30 bezoekers vanaf 1 juni en 100 bezoekers vanaf 1 juli.

Openbaar vervoer

Vanaf 1 juli zal het openbaar vervoer volgens de normale dienstregeling gaan rijden. Omdat de 1,5 meter afstand vaak niet mogelijk is, zijn mondkapjes dan verplicht.

Rijschool

Vanaf 11 mei zijn de lessen weer toegestaan.

Scholen

Leerlingen gaan vanaf 11 mei weer geheel of gedeeltelijk naar lagere school. Hoe dit er in praktijk uitziet, zal per school verschillen. MBO-scholen volgen vanaf 1 juni, zodat het mogelijk is de praktijkexamens door te laten gaan.

Sporten

Niet-contractsporten, onder meer tennis en golf, mogen vanaf 11 mei worden beoefend. De afstand 1,5 meter blijft gehandhaafd. Officiële wedstrijden zijn verboden als ook het aldaar douchen.

Let op, sportscholen mogen leden pas vanaf 1 september toelaten en dat ook nog zonder publiek.

Theaters, bioscopen en musea

Deze gaan m.i.v. 1 juni open voor maximaal 30 personen. De gasten moeten hun komst vooraf reserveren c.q. een kaartje kopen. Vanaf 1 juli wordt het aantal maximaal 100 personen.

Verpleeghuizen

Vanaf 11 mei wordt een eerste stap gezet in een versoepeling van de bezoekregeling, te beginnen in 25 verpleeghuizen. In deze verpleeghuislocaties wordt onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan. Als alles goed gaat, kan na twee weken het bezoek aan meer verpleeginstellingen worden verruimd.

Opengaan terrassen op 1 juni staat niet vast

Premier Rutte waarschuwt dat nog niet vaststaat dat de terrassen op 1 juni opengaan. Het kabinet besluit een week van tevoren of dat door kan gaan. "Als het onverstandig is, doen we het niet", zei hij in een debat met de Tweede Kamer. Hij noemt het "heel spannend" wat er de komende weken gaat gebeuren. (Bron: NOS, 7 mei 2020)

Horeca gretig op reserveringsapps

Horecabedrijven zijn massaal op zoek naar apps en diensten waarmee bezoekers stoeltjes kunnen reserveren in café’s en restaurants die aanstaande maandag 1 juni open mogen. Nieuwe initiatieven schieten uit de grond.

Reserveren en gezondheidscheck verplicht. Dat zijn twee belangrijke voorwaarden waar de horeca aan moet voldoen wil men weer operationeel worden. Met het oog op zomerse dagen en avonden moeten die checks zo snel en efficiënt mogelijk verlopen en, voor de ondernemer, een zo hoog mogelijke doorloop opleveren.
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Individuele maatregelen    Maatregelen Kabinet