STAP-budget wordt (vermoedelijk) wegbezuinigd

Opinie  |  vr 28 apr 2023  |  Bron: HR-kiosk FD en Kennisnetwerk Gastouderopvang  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

Al voor de annoncering van het STAP-budget hebben wij (HR-kiosk) niet alleen de zin van de regeling betwijfeld, maar ook de uitvoering en consequenties op de bestaande regeling m.b.t. de aftrek IB voor studiekosten. Niet de instanties die direct gaan over de werkgelegenheid, zoals UWV, maar bekende en minder bekende opleidingsinstituten gingen met het budget aan de haal.

Niet vanwege de mislukking, maar een ordinaire bezuiniging

Het populaire, maar toch ook bekritiseerde STAP-budget wordt nu waarschijnlijk wegbezuinigd in 2024. Amper een jaar geleden konden burgers voor het eerst een eigen budget van maximaal € 1.000,- aanvragen voor een scholing die hun toegang of de positie op de arbeidsmarkt zou versterken.
Ook werklozen, werkzoekenden en ZZP-ers hadden eindelijk toegang tot hun eigen scholingspotje en keuzevrijheid.

Kritiek en voortschrijdend inzicht

Er was ook veel kritiek op het STAP-budget, want de vreemdste (hobby)cursussen werden bedacht, zoals jezelf ontdekken in Parijs tot bierbrouwen, terwijl we precies weten waar de krapte zit in de arbeidsmarkt. Monteurs, bouwvakkers en zorgpersoneel is niet aan te slepen, maar daarvoor kwamen geen extra cursussen.

Minister Van Gennip schrapte meer dan 5000 opleidingen uit het STAP-register en paste de regels aan na dit voortschrijdend inzicht.
“Het STAP-budget is een populaire regeling die doet wat het moet doen, namelijk mensen aansporen om aan de slag te gaan met hun professionele ontwikkeling. Met een goede spreiding in leeftijd, niveau en contractvorm. En dat is belangrijk in een arbeidsmarkt die continu in beweging is. Toch zien we de afgelopen periode ook serieuze verbeterpunten. De regeling moet scherper en strenger.”

Opbouwen en afbreken

Het lijkt erop dat minister Van Gennip niet de kans krijgt om de regeling, die na aanscherping prima zou kunnen bijdragen aan het Leven Lang Ontwikkelen wat de rijksoverheid stimuleert. De stekker wordt er gewoon weer uitgetrokken. Op naar het volgende idee om opnieuw op te tuigen (en weer af te breken) met Belastinggeld.

Meer inzicht en omtzicht

In Den Haag denken ze dat alles maakbaar is en de regelzucht blijft nog steeds (tegen beter weten in) ongetemd en de Tweede Kamer maar gewillig goedkeuring verlenen aan onzinnige voorstellen. Wanneer komt er meer kennis, inzicht en omtzicht in de Tweede Kamer.

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10