Over welke loonbestanddelen moet eind mei vakantiegeld worden uitbetaald?

Opinie  |  wo 24 apr 2024  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , , ,


Volgende maand wordt de opgebouwde vakantietoeslag over het afgelopen jaar (opbouw van juni t/m mei) uitbetaald of uiterlijk eind juni.
Er zijn uitzonderingen, waarbij de vakantietoeslag al in het loon verwerkt is. Maar dat moet wel uitdrukkelijk zijn overeengekomen. Bij CAO of schriftelijke overeenkomst kan een andere maand worden overeengekomen (art. 17, lid 1, WML).
Dat de toeslag 8% over het overeengekomen loon moet gaan is wel bekend, maar welke looncomponenten tellen nu mee voor het bepalen van de toeslag of anders gezegd welke niet.
De wet Minimum Loon en Minimum vakantiebijslag geeft duidelijk aan waarover GEEN vakantiegeld verschuldigd is. Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag  
Dus over alle andere belaste vergoedingen wel. Zo moet over de volgende loonbestanddelen ook vakantietoeslag worden berekend:
  1. Overwerk (sinds 1-1-2018)
  2. Provisie, dus ook een bonus, die als provisie of commissie kan worden aangemerkt
  3. Uitbetaalde verlofdagen
  4. Tot het loon behoren ook een ploegentoeslag, onregelmatigheidstoeslag, provisie, gevarengeld, prestatietoeslag of een vaste 13e maand*.
*Soms wordt een 13e maand ook wel eens een eindejaarsuitkering genoemd. Het verschil is of de uitkering een vast overeengekomen deel van de beloning is of dat deze beloning afhankelijk is van het bedrijfs- of individueel resultaat. In het laatste geval is er geen VT verschuldigd.

In het verleden werd vaak de vakantietoeslag berekend door 8% van 12 maal het mei salaris te nemen. Nu wordt vrijwel overal de zogenaamde “ opbouwmethode” toegepast. Bij deze methode wordt de vakantietoeslag elke periode (maand) opnieuw berekend en gereserveerd. De reservering wordt dus ook geboekt als een schuld op de balans. Vooral bij wisselend loon gedurende het jaar is deze berekening het meest correct.

Incidentele vergoedingen

Andere, niet direct aan het dienstverband verbonden en incidentele betalingen gelden niet als loon. Uitkeringen bij bijzondere gelegenheden (zoals een jubileumuitkering), winst- en eindejaarsuitkeringen, (on)kostenvergoedingen, inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet, periodieke bijdrage pensioenregeling en loon in natura. Over de vergoeding die de werkgevers in het kader van de Zorgverzekeringswet aan hun werknemers betalen, hoeft geen vakantietoeslag betaald te worden.
Wanneer de looncomponenten in het salarissysteem correct zijn vastgelegd rolt volgende week automatisch de vakantietoeslag per medewerker er uit.

Er zullen wel weer medewerkers zijn die vinden dat er (te)veel belasting is ingehouden.
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10