Plan uw pensioen vóóraf!

Opinie  |  vr 21 jan 2022  |  Bron: Pensioenlogica.nl  |  Auteur: Dirk Jan Plate  |  Trefwoorden: ,

Bij een (financiële) planning wordt er rekening gehouden met onverwachte gebeurtenissen. Sommige gebeurtenissen zijn zeker, alleen het tijdstip is vaak niet te plannen. Gelukkig kunnen we ons op een levensgebeurtenis (ouderdom, overlijden, arbeidsongeschiktheid) financieel voorbereiden. Door middel van een plan dat periodiek wordt onderhouden. Zodra de wensen of de situatie veranderen, vinden er aanpassingen plaats enz. Althans zo zou het moeten zijn.

Achteraf bijstellen

De minister van SZW heeft op 29 september 2021 de Tweede kamer laten weten dat hij de mogelijkheden voor het partnerpensioen verder wil verkennen. Naar aanleiding van het rapport ‘Alternatieven in het uitkeringsritme van het nabestaandenpensioen’. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat adviseurs en nabestaanden meer keuzemogelijkheden willen als er na overlijden een partnerpensioen tot uitkering komt. Zoals:
  • De mogelijkheid om 10% van het partnerpensioen in één keer als lumpsum te ontvangen en de rest over de resterende levensduur; of  
  • De eerste 10 jaar een hoger bedrag (jonge kinderen) en daarna een lager bedrag.
  • Een passende keuze is afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen; is er sprake van een kostwinnerssituatie, werkt de nabestaande ná het overlijden parttime of fulltime, was de nabestaande afhankelijk van het inkomen van de overleden partner enz. 
Natuurlijk is het goed achteraf te kunnen optimaliseren, echter het is nog beter om vóóraf het partnerpensioen te bestuderen en indien nodig een aanvullende verzekering te regelen. Ook al wil het kabinet het advies van de Stichting van de Arbeid overnemen en is het mogelijk dat het partnerpensioen na bijvoorbeeld een baanwissel in de toekomst hoger is, sluit dat niet uit dat het partnerpensioen op basis van een persoonlijke situatie nog steeds te laag is. Tevens hoeft een werkgever het partnerpensioen niet te maximaliseren. Hij zal ook op de kosten letten. Meer informatie over andere ontwikkelingen op het gebied van het partnerpensioen zijn terug te vinden in het artikel ‘Diensttijdonafhankelijk partnerpensioen’.    

Vooraf kan er nog worden bijgestuurd

Als partners vóóraf in gelukkige en gezonde tijden een financieel plan (laten) maken, kan er al rekening worden gehouden met de huidige variatiebeperkingen. En of de tot uitkering komende pensioen(en) wel voldoen. Als een verzekerd partnerpensioen te laag is en er in gezonde tijden bijvoorbeeld geen aanvullende overlijdensrisicoverzekering is geregeld lost een ander uitkeringsritme het tekort niet op. Een hoog-laagconstructie of een éénmalige 10% uitkering is van korte duur, een te laag verzekerd partnerpensioen zorgt voor een levenslang tekort.

Werkgevers/HR-manager kunnen helpen

Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die de werknemer financieel ondersteunen en aanmoedigen de financiële situatie voor nu en later te (laten) bestuderen. Dat geeft rust op de werkvloer en is de praktische vertaling van de arbeidsvoorwaarden die de werknemer en werkgever met elkaar hebben afgesproken; wat is er voor ouderdomspensioen geregeld, partnerpensioen, behoort een vitaliteitspact tot de mogelijkheden? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vele onderwerpen horen de revue te passeren.
 
Plannen, anticiperen, schijnbaar voor veel mensen lastig, maar geeft wel de nodige rust en duidelijkheid. Een goede voorbereiding betaalt zich uit zodra de levensgebeurtenis zich voordoet.
 

Dirk Jan Plate

Dirk Jan Plate Meer info

Als pensioenspecialist lost Dirk-Jan Plate graag afwijkende pensioenvraagstukken op. Dirk-Jan volgde de postacademische leergangen Pensioenrecht (CPC) en Fiscaal Pensioenrecht, beiden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de pensioenmaster aan de Oysterwyck Hogeschool Tilburg (MPLA). Hij is auteur van het boek ‘Pensioenoplossingen bij ontslag, gevolgen en mogelijkheden uitgebreid behandeld’ (Uitgeverij Paris,  tweede volledig geactualiseerde editie is in mei 2020 verschenen). Hij is de specialist voor dit soort vraagstukken en de sparringpartner voor de HRM-manager, arbeidsjurist/advocaat, vakbond, werkgever, ondernemingsraad of de individuele werknemer.
Contact met Pensioenlogica.nl