Iedereen is gelijk, dus waarom een menopauze alleen voor vrouwen en niet de andropauze voor mannen?

Opinie  |  wo 27 dec 2023  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,


Werknemers worden teveel gepamperd zeggen HR-medewerkers volgens een onderzoek van dienstverlener Visma.
De verlofregelingen voor werknemers zijn een rommeltje en de politiek draaft door met wetgeving die personeel in de watten legt.
Zij wijzen daarbij niet alleen op het vaderschapsverlof dat is uitgebreid, maar ook o.a. op de roep om een wettelijk rouwverlof of beleid voor vrouwen in de menopauze. Maar waarom ook maar niet meteen de andropauze (ook wel penopauze genoemd) voor mannen?
We hadden jaren geleden al leeftijds- en seniorenverlof ingevoerd. Dat later weer grotendeels werd afgeschaft vanwege leeftijdsdiscriminiatie.
Al deze regelingen worden al dan niet nationaal of via de EU verordend, waarbij groepen van werknemers in strikte klassen worden ingedeeld. In de klasse waarin een medewerker wordt geplaatst zijn ze vervolgens allemaal hetzelfde.

Wanneer je 60 jaar bent geworden, is het voor deze groep niet meer op te brengen om werk tijdens de normale werktijden te verrichten. Een selffulfilling prophecy laat menigeen in deze groep dan ook geloven dat het vrijwel onmogelijk is om 40 uur per week te werken. Je bent overigens wel gek als je met de riante voorwaarden dat nog doet, toch?
Het komt bij de regelneven niet op dat de mensheid niet uit uniforme robots bestaat en er onderling grote verschillen zijn.

Eenvoudige formule

Mijn credo is al jaren: laat iedereen zelf bepalen hoe lang men wil werken gedurende welke fase in het leven. Werknemers hebben dan de keuze om meer en minder verlof te nemen (om welke reden ook).
Natuurlijk is er als uitgangspunt een standaard v.w.b. de arbeidsvoorwaarden en iedere afwijking kan dan eenvoudigweg doorberekend worden in het inkomen. Wil je minder of meer gaan werken of je hebt het voornemen  om eerder met pensioen te gaan, dat kan ook, maar dan betaal je meer premie of de voorwaarden zijn financieel een stuk meer of minder. En hoe zit het dan met al die toeslagen gebaseerd op het inkomen?
De meeste werknemers hebben 5 bijzondere verlofdagen en neem voor alle calamiteiten gemiddeld 3 of 5 dagen. Verhoog het jaarloon met de waarde van 8 of 10 verlofdagen.
Misschien biedt de wet Wet Aanpassing Arbeidsduur (Waa) in de basis al voldoende mogelijkheden en is de berekening van de effecten op het inkomen gewoon een eenvoudige formule.
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10