Medicijnen

Datum laatste wijziging: 30 augustus 2021  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Coronamedicijn Ruconest lijkt te werken
  2. Eerste Europese proefpersonen geïnjecteerd met corona-vaccin Pfizer
  3. Nog 8 miljard extra nodig voor ontwikkeling coronavaccin
  4. Mogelijk verband sterfte Covid19 met vitamine-D tekort
  5. Aanwijzingen dat BMR-vaccin beschermt tegen corona
  6. Nederlands’ antilichaam 47D11 blokkeert infectie coronavirus
  7. Trump lanceert Operation Warp Speed: Tegen eind dit jaar een coronavaccin
  8. Samenwerking Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland inzake vaccins
  9. Mogelijk coronavaccin voor Europa gecontracteerd
  10. Bestaand medicijn lijkt te werken bij ernstig zieke coronapatiënten
  11. Sanquin
  12. De race om het coronavaccin
  13. De 11 grootste mythes over het coronavirus volgens de WHO
  14. Oxford vaccin bemoedigend
  15. Rusland gaat tegen corona vaccineren, ‘waarmee dan?’
  16. Kabinet leent miljoenen aan bedrijf om medicijnfabrikant open te houden
  17. Rusland verwerft als eerste patent op coronavaccin
  18. Afspraken over coronavaccin van Janssen Pharmaceutical voor Europa
  19. Race om coronavaccin
  20. Afspraken over vierde coronavaccin voor Europa
  21. De vaccins komen eraan: dit zijn de kanshebbers
  22. Kan vaccinatie voor werknemers worden verplicht
  23. Twijfel bij kwart ouderen over vaccinatie tegen coronavirus
  24. Nieuwe coronavaccin van Moderna
  25. Minder mensen willen het coronavaccin
  26. Wachten op vaccin
  27. Brussel lanceert strategie voor geneesmiddelenbeleid EU
  28. Kabinet rekent op bijna 22 miljoen vaccins in eerste half jaar 2021
  29. Begin vaccinatie op 8 januari 2021
  30. EU bestelt nog 100 miljoen Pfizer-vaccins, Oxford-vaccin laat op zich wachten
  31. Vaccineren vervroegd, personeel acute zorg eerst
  32. Vaccinatieplan 2021
  33. Ex-coronapatiënten immuun geworden
  34. Eerste leveringen AstraZeneca voor doelgroep 60-64 jarigen en zorgmedewerkers langdurige zorg
  35. Sterftecijfers dalen snel bij doelgroepen eerste vaccins
  36. Europa laat ‘Hollands vaccin’ toe tot de markt
  37. Ook Nederland profiteert van oneerlijke vaccinverdeling
  38. Nederland stopt uit voorzorg twee weken met AstraZeneca-vaccin
  39. Nederland vervolgt prikken met AstraZeneca-vaccin
  40. Testen op corona zonder klachten wordt ruimer mogelijk
  41. Eerste zelftesten beschikbaar bij apotheken
  42. Na vaccinatie kun je het coronavirus niet meer overdragen
  43. Vaccinmeevaller: BioNTech-Pfizer levert EU miljoenen extra doses
  44. Vaccineren met Janssen gaat door 
  45. Leeftijd van coronapatiënten die in ziekenhuis worden opgenomen schiet omlaag
  46. Met extra aankoop van 6 miljoen Moderna-vaccins zijn we klaar voor 2022
  47. Mag u een medewerker verplichten zich te laten vaccineren?
  48. Eerste Nederlands bedrijf met vaccinatieplicht
Registreer uw vaccinatie eenvoudig in het vaccinatieboekje

Coronamedicijn Ruconest lijkt te werken

Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming meldt bemoedigende resultaten met zijn geneesmiddel Ruconest tegen de ziekte Covid-19, die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. De resultaten uit tests onder vijf patiënten leiden tot een groter opgezet onderzoek naar de werking van het medicijn tegen het longvirus.

Pharming ontwikkelde Ruconest aanvankelijk als medicijn tegen erfelijke vormen van angio-oedeem, of acute zwellingen in het lichaam. Via een speciaal onderzoeksprogramma werd het middel in het Zwitserse Basel getest op vijf patiënten met Covid-19. Bij vier van de vijf patiënten nam de koorts af en waren er minder tekenen van ontstekingen. Zij genazen snel. Een patiënt moest voor extra beademing tijdelijk naar de intensieve zorgen.

Nu volgt een groter onderzoek naar de werking van Ruconest tegen de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Onder leiding van onderzoekers van het academisch ziekenhuis van Basel wordt het middel bij 150 patiënten met Covid-19 getest. (Bron: HLN, 21 apr. 2020)

Redactie: Geen woord over 'wanneer het medicijn op de markt verschijnt'. Logisch, dat kan maanden, misschien wel jaren duren. En verder, ook elders zit men niet bepaald stil.

Eerste Europese proefpersonen geïnjecteerd met corona-vaccin Pfizer

De eerste proefpersonen die meedoen aan een klinisch onderzoek van Pfizer en BioNTech naar een potentieel vaccin tegen het coronavirus, zijn geïnjecteerd met een dosis van het kandidaat-vaccin BNT162. Het gaat om twaalf proefpersonen in Duitsland. Zodra er goedkeuring is van de autoriteiten willen Pfizer en BioNTech het vaccin ook in Amerika gaan testen. (Bron en meer: Skipr, 30 apr. 2020)

Nog 8 miljard extra nodig voor ontwikkeling coronavaccin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen tot internationale samenwerking bij het zoeken naar geneesmiddelen en vaccins voor het indammen van coronabesmettingen. "Vandaag de dag ontbreekt naar schatting nog acht miljard euro voor de ontwikkeling van een vaccin", zei de kanselier zaterdag in haar wekelijkse podcast. (Bron: Europa Nu, 2 mei 2020)

Mogelijk verband sterfte Covid19 met vitamine-D tekort

Volgens nieuw onderzoek kan vitamine D een rol spelen bij het voorkomen van de dood door het coronavirus SARS-CoV-2. Voorlopige resultaten van een onderzoek door wetenschappers van de Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust en de University of East Anglia hebben vastgesteld dat in gebieden in Europa waar mensen weinig vitamine D hebben er relatief meer mensen sterven aan Covid19.

En verder, we weten dat de personen die zijn overleden aan Covid-19 gemiddeld ver boven de 70 zijn, op die leeftijd hebben veel ouderen een tekort aan vitamine D. (Bron: Welingelichte Kringen, 1 mei 2020)

Aanwijzingen dat BMR-vaccin beschermt tegen corona

Opnieuw hebben wetenschappers voorzichtige aanwijzingen gevonden dat het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond de ernst van covid-19 kan tegengaan. Dat zou verklaren waarom jongere mensen zo weinig last hebben van het coronavirus, stellen onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse ngo de World Organization: die hebben de prik gehad, en ouderen vanaf ongeveer 50 jaar niet. (Bron: De Volkskrant, 2 mei 2020)

Nederlands’ antilichaam 47D11 blokkeert infectie coronavirus

Eerste tests in lab zorgen voor optimisme. Het antilichaam 47D11 kan het coronavirus vermoedelijk ook bij mensen onschadelijk maken, zo is de verwachting, maar of het daadwerkelijk tot een medicijn komt, is nog onduidelijk. Eerst volgen er allerlei nieuwe tests. (Bron en meer: De Telegraaf, 4 mei 2020)

Trump lanceert Operation Warp Speed: Tegen eind dit jaar een coronavaccin

De naam van de operatie verwijst naar de zogeheten warpsnelheid in de televisieserie Star Trek. Daarbij reizen ruimteschepen sneller dan de lichtsnelheid. De Amerikaanse president hoopt dan ook zo vlug mogelijk resultaten te kunnen boeken, met als doel eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar een vaccin te hebben. Warp Speed is erop gericht sneller dan gebruikelijk een vaccin te ontwikkelen, te testen en te produceren.

De ontwikkeling van het vaccin is geen zaak van winst, aldus Trump. Als de VS als eersten met het vaccin op de proppen komen, zal het aan een betaalbaar tarief beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. (Bron: De Morgen, 16 mei 2020)

NB: Sommige mensen zien in het voornemen van Trump vooral electorale motieven. De verkiezingen zullen op 3 november 2020 plaats vinden.

Samenwerking Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland inzake vaccins

Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland bundelen de krachten in de onderhandeling met ontwikkelaars en producenten van potentiële coronavaccins. De vier landen verkennen gezamenlijk diverse kansrijke initiatieven en zijn in gesprek met verschillende farmaceutische bedrijven. Het is de bedoeling de productie van vaccins waar mogelijk op Europese bodem plaats te laten vinden. (Bron: Rijksoverheid, 3 jun. 2020)

HR-kiosk: In de verdeling van de Europese (gelijke) steun en wijze waarop staan begin juni 2020 Italie en Nederland lijnrecht tegenover elkaar. Laten we hopen dat bovengenoemde samenwerking de tegenstellingen verzacht.

Mogelijk coronavaccin voor Europa gecontracteerd

De vaccinalliantie, bestaande uit Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland, heeft vandaag afspraken gemaakt met farmaceut AstraZeneca over de levering van een coronavaccin. Als de ontwikkeling van het betreffende vaccin goed verloopt, komen vanaf eind 2020 stapsgewijs in totaal 300 tot 400 miljoen vaccins voor Europa beschikbaar.

Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië bundelden eerder deze maand hun krachten in de zogeheten ‘Inclusieve Vaccin Alliantie’ om te zorgen voor een sterke onderhandelingspositie in de zoektocht naar een coronavaccin. (Bron: Min VWS, 13 jun. 2020)

Bestaand medicijn lijkt te werken bij ernstig zieke coronapatiënten

Een goedkoop en algemeen verkrijgbaar medicijn kan het leven van ernstig zieke patiënten met coronavirus helpen redden. Mild zieke mensen hebben er weinig aan. De lage dosis steroïde behandeling dexamethason is een grote doorbraak in de strijd tegen het dodelijke virus, volgens Britse experts.

Het eerste medicijn waarvan is bewezen dat het de sterfgevallen als gevolg van Covid-19 vermindert, is niet een nieuw, duur medicijn, maar een oude steroïde die goedkoop is. Dat is een groot voordeel. De behandeling met dexamethason duurt maximaal 10 dagen en kost ongeveer € 6 per patiënt. Dus in wezen kost het € 60 om een ​​leven te redden. Dit medicijn is wereldwijd verkrijgbaar. (Bron: diverse bronnen, 16 jun. 2020)

Sanquin

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft organisatie Sanquin gevraagd om op grote schaal plasma van herstelde coronapatiënten in te zamelen. Dit zogenoemde convalescent plasma bevat neutraliserende antistoffen die eventueel gebruikt kunnen worden voor de behandeling van het coronavirus (COVID-19) of bij het voorkomen dat mensen besmet raken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt 10 miljoen euro bij aan dit project. Met dat geld kan Sanquin snel de extra kosten die deze inzameling met zich meebrengt opvangen. (Bron: Min. VWS, 20 jun. 2020)

De race om het coronavaccin

163 vaccins zijn er wereldwijd op dit moment in ontwikkeling. Wekelijks komen er nieuwe bij. Voor het gros is de eindstreep nog ver weg en zijn dierproeven nog niet afgerond. Slechts 10 procent zal naar verwachting op de markt komen.

Een groep koplopers is een stap verder: 23 vaccins worden op dit moment al getest op mensen. De meeste bevinden zich in de eerste of tweede fase: een kleine groep vrijwilligers krijgt het middel toegediend om te kijken of het middel veilig is en of het immuunsysteem wordt geactiveerd.

Slechts twee farmaceuten zijn bij de derde fase: het Britse AstraZeneca en Chinese Sinovac. Beide bedrijven dienen het middel toe aan duizenden vrijwilligers in Brazilië, een land waar het coronavirus nog volop rondgaat. (Bron: NOS, 18 jul. 2020)

De 11 grootste mythes over het coronavirus volgens de WHO

Omdat vrij vooraanstaande personen (lees: Trump) toch met zulke adviezen komen, vond de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het nodig om de grootste kletskoek over het virus op een rijtje te zetten:
  1. Je hoeft geen mondkapje op als je buiten gaat sporten, maar je moet wel afstand houden.
  2. Langdurig een mondkapje dragen leidt niet tot een lager zuurstofniveau in je bloed.
  3. Meer peper eten beschermt niet tegen het virus.
  4. Alcohol drinken tegen corona? Leuk smoesje, maar het helpt niet.
  5. Een thermoscanner kan je lichaamstemperatuur scannen, maar geen corona opsporen.
  6. Er zijn nog geen medicijnen die bewezen werken tegen Covid-19.
  7. Bleekmiddel drinken of injecteren? Dat is net zo gevaarlijk als het klinkt.
  8. Het gebruik van 5G verhoogt de kans op corona natuurlijk niet.
  9. Zon en warmte beschermen niet tegen het virus. Hooguit gaat de verspreiding minder snel, omdat mensen minder samen binnen zitten.
  10. Mensen die positief testen dragen het virus niet voor altijd bij zich.
  11. Iedereen kan het virus krijgen, kinderen en jongeren net zo goed als ouderen, al zal die laatste groep er meestal veel meer last van hebben.
(Bron: Independer, 15 jul. 2020)

Oxford vaccin bemoedigend

Het Oxfordse kandidaatvaccin waarvan Nederland met een Europese coalitie alvast 300 miljoen doses bestelde, lijkt te doen wat men ervan verlangt. In een proef bij ruim duizend Britse vrijwilligers bleek de inenting weinig bijwerkingen te geven en beschermende ‘neutraliserende antistoffen’ en T-cellen op te wekken. (Bron: De Volkskrant, 20 jun. 2020)

Rusland gaat tegen corona vaccineren, ‘waarmee dan?’

Op CNN maakt Rusland bekend dat zij een goed werkend covid-19 vaccin hebben die mogelijk twee jaar bescherming biedt. Vanaf 10 augustus is het voor publiek beschikbaar. Twintig landen zijn geïnteresseerd, ook een aantal US farmaceutische bedrijven.

Westerse media plaatsen vraagtekens bij de snelheid waarmee Rusland zijn eerste vaccin wil gaan toepassen. Zij vragen zich af of Moskou het nationale prestige boven wetenschap en veiligheid plaatst. Een hooggeplaatste Russische functionaris vergeleek het succes bij de ontwikkeling van een vaccin met de lancering van de eerste satelliet ter wereld door de Sovjet-Unie, de Spoetnik 1 in 1957. (Bron: Metro, 1 aug. 2020)

Kabinet leent miljoenen aan bedrijf om medicijnfabrikant open te houden

Het kabinet leent 6,7 miljoen euro aan het bedrijf InnoGenerics B.V. zodat Apotex, de enige geneesmiddelenfabrikant van Nederland, open kan blijven. Het Nederlandse InnoGenerics wil Apotex kopen van Aurobindo. Dat Indiase bedrijf kocht Apotex een tijd terug en is voornemens de fabriek in Leiden in september te sluiten. (Bron: BNN, 6 aug. 2020)

Rusland verwerft als eerste patent op coronavaccin

Rusland heeft een patent op een eigen vaccin tegen het coronavirus verworven. Rusland is daarmee volgens president Vladimir Poetin de eerste. De nieuwszender Sputnik meldt dat het om een vaccin gaat dat is ontwikkeld door onderzoeksinstituut Gamaleja in samenwerking met onderzoekers van het ministerie van Defensie. (Bron: ANP, 11 aug. 2020)

NB: De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat elk WHO-stempel van goedkeuring op een Covid-19-vaccinkandidaat een rigoureuze beoordeling van veiligheidsgegevens vereist. De WHO zei dit in reactie op de aankondiging van Rusland dat het een vaccin had goedgekeurd.

Afspraken over coronavaccin van Janssen Pharmaceutical voor Europa

De Europese Commissie heeft vandaag verkennende gesprekken afgerond met farmaceut Janssen Pharmaceutical NV over de levering van een mogelijk coronavaccin. Als de ontwikkeling van het betreffende vaccin goed verloopt, hebben de lidstaten van de Europese Unie de mogelijkheid om 400 miljoen vaccins van Janssen te kopen, 200 miljoen initieel en een optie voor nog eens 200 miljoen vaccins. In de onderhandelingen met Janssen Vaccines heeft Nederland namens het Joint Negotiation Team een leidende rol gespeeld. (Bron: Min. VWS, 13 aug. 2020)

Race om coronavaccin

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie (KNVM) houdt de stand van vaccins en de informatie van het WHO goed bij. De vereniging schaart het Britse onderzoek onder de kanshebbers, maar ziet op dit moment nog meer 'koplopers'.

Om duidelijk te maken hoe ver de vaccins zijn, is het belangrijk uit te leggen welke fases een vaccin doorloopt voordat het echt op de markt kan komen. Het begint met de preklinische fase, waarin een vaccin wordt getest in een laboratorium en op dieren. Verreweg de meeste coronavaccins zijn op dit moment in deze fase. Daarna volgen de klinische fases. Eerst wordt getest op gezonde volwassenen (fase 1), daarna op een grotere groep mensen uit de later te vaccineren bevolking (fase 2). Maar het echte bewijs of een vaccin veilig is en goed werkt, komt pas in de volgende fase, fase 3. In deze fase wordt gekeken hoeveel van de gevaccineerde personen – duizenden mensen in totaal – alsnog ziek worden.

Er zijn op dit moment enkele vaccins die in fase 3 zitten. Daartoe behoort het vaccin van de Universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca, waarmee Nederland een overeenkomst heeft gesloten.

De verwachting is dat de eerste vaccins begin 2021 op grote schaal beschikbaar kunnen zijn. Mogelijk zullen in september al mensen via een zogeheten emergency status een vaccin krijgen, schrijft het KNVM. Dat gaat dan om mensen die veel risico lopen. (Bron: RTL, News)

Afspraken over coronavaccin voor Europa

De Europese Commissie heeft vandaag verkennende gesprekken afgerond met de Duitse farmaceut CureVac over de levering van een mogelijk coronavaccin. Als de ontwikkeling van het betreffende vaccin goed verloopt, hebben de lidstaten van de Europese Unie de mogelijkheid om 225 miljoen vaccins van CureVac te kopen. Met CureVac krijgen de lidstaten van de EU zicht op een derde type vaccin, een zogenoemd mRNA-vaccin. Ook bij deze afspraken zijn mogelijkheden om te doneren aan kwetsbare landen aan bod gekomen.

CureVac werkt aan de ontwikkeling van een volledig nieuwe type vaccin dat werkt op basis van zogenaamd messenger-RNA (mRNA). Daarbij wordt een specifiek molecuul als ‘boodschapper’ in de cellen van het menselijk lichaam verspreid. De informatie die dit molecuul geeft, gebruikt het lichaam vervolgens om zelf de werkzame stoffen aan te maken om het virus te bestrijden. (Bron: Rijksoverheid, 20 aug. 2020)

De Europese Commissie heeft verkennende gesprekken met de farmaceuten BioNTech en Pfizer over de levering van een mogelijk coronavaccin afgerond. Als de ontwikkeling van het betreffende vaccin goed verloopt en het vaccin wordt toegelaten tot de Europese markt, hebben de lidstaten van de Europese Unie de mogelijkheid om 200 miljoen vaccins van BioNTech en Pfizer te kopen met een optie op nog eens 100 miljoen doses.
Ook bij deze gesprekken zijn mogelijkheden besproken om te doneren aan kwetsbare landen en door te verkopen aan Europese partners die niet lid zijn van de EU. Nu start het werk aan het opstellen van een definitief contract. (Bron: Rijksoverheid, 10 sep. 2020)

De vaccins komen eraan: dit zijn de kanshebbers

Een tussenstand eind oktober 2020. Ergens in de komende weken zou het zomaar eens zo ver kunnen zijn: de bekendmaking van ’s werelds eerste, echte vaccinresultaten, getest op een échte bevolking waar het virus rondgaat. Negen kanshebbers op een rij.

Een opmerkelijke uitspraak: "Het vaccin moet weliswaar veilig zijn, maar hoeft heus niet meteen iedereen te beschermen. Als het maar genoeg is om het virus flink pootje te haken. Zelfs als het vaccin maar 50 procent werkzaam is, heb je toch mooi de helft van de ziekte en de sterfte voorkomen."

Kan vaccinatie voor werknemers worden verplicht

Nee, dat kan (nog) niet. Het verplichten van een vaccinatie is volgens artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet toegestaan. Mensen hebben recht op een privéleven en zeker als het het eigen lichaam betreft.

Bron en meer: PW net, 2 nov. 2020)

Twijfel bij kwart ouderen over vaccinatie tegen coronavirus

Hoewel een meerderheid van de ouderen (65,5 procent) zich direct wil laten vaccineren zodra een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is, bestaat er ook veel twijfel. Ruim een kwart (27,2 procent) van de ouderen geeft aan zich niet direct te laten vaccineren, 7,3 procent weet het nog niet. Dit is de uitkomst van een onderzoek onder 521 leden van het ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds.

Volgens het onderzoek zijn mannen eerder geneigd een vaccin te nemen dan vrouwen (respectievelijk 70,4 procent tegen 62,1 procent). (Bron: ANP, 13 nov. 2020)

Nieuwe coronavaccin van Moderna

Opnieuw een vaccin tegen corona dat onverwacht hoge beschermings­percentages haalt. Ditmaal is het de Amerikaanse farmaceut Moderna die het goede nieuws brengt, nadat eerder het eveneens Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech al hoopvolle resultaten naar buiten hadden gebracht. Beide maken gebruik van een nieuwe techniek. Dat biedt hoop, ook voor vaccins tegen andere ziekten, maar vaccins die met traditionele technieken werken, zijn zeker niet uitgespeeld. Ook niet als zij later op de markt verschijnen en minder ­bescherming bieden. (Bron: Trouw, 17 nov. 2020)

Minder mensen willen het coronavaccin

Een kwart van de Nederlanders zegt zich niet te laten vaccineren tegen het coronavirus als er straks een vaccin is. Dat blijkt uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van EditieNL. Maar wat zijn de gevolgen als je je niet laat vaccineren?

Het is niet alleen voor jezelf een risico omdat je ziek kan worden, maar het is ook een risico voor de samenleving. Je helpt niet om verspreiding te voorkomen en zo bijvoorbeeld de zorg te ontlasten. Als veel mensen zich niet laten vaccineren kan het betekenen dat we langer vastzitten aan de coronamaatregelen.

Als het aan sommige ondernemers ligt, worden de mensen die zich niet in laten enten daarom ook niet toegelaten op sommige plekken. De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) pleit bijvoorbeeld voor een toegangsbewijs op basis van een vaccinatie. (Bron: RTL, 14 nov. 2020)

Wachten op vaccin

Zodra er een veilig en goedwerkend vaccin tegen het coronavirus is, zal dit snel en zorgvuldig zijn weg vinden naar de bevolking. Ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19 worden als eerste gevaccineerd. Het kabinet volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Vaccins zijn ruim ingekocht, net als veiligheidsnaalden en speciale vriezers. Ook komt er een uitgebreide informatiecampagne over het vaccin en het belang van vaccineren. Vaccinatie is gratis en vrijwillig. (Bron: Rijksoverheid, 20 nov. 2020)

Brussel lanceert strategie voor geneesmiddelenbeleid EU

De EU heeft een gezamenlijke farmaceutische strategie nodig. Europa moet minder afhankelijk worden van buitenlandse producenten en leveranciers, vooraan staan bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en de beschikking hebben over betaalbare, veilige generieke geneesmiddelen, stelt de Europese Commissie. (Bron: Europa Nu, 25 nov. 2020)

Kabinet rekent op bijna 22 miljoen vaccins in eerste half jaar 2021

In het eerste kwartaal rekent het kabinet op 7,7 miljoen doses, waarvan AstraZeneca er 4,5 miljoen zou moeten leveren. Van het vaccin van BioNTech en Pfizer, het eerste vaccin dat Nederland geleverd krijgt, worden in de eerste drie maanden van 2021 2,2 miljoen doses verwacht, van Moderna 390.000 en van het Duitse CureVac 600.000. Overigens bieden al deze vaccins pas bescherming na twee prikken, wat betekent dat er in het eerste kwartaal maximaal 3,85 miljoen Nederlanders zouden kunnen worden gevaccineerd. (Bron: AD, 9 dec. 2020)

Begin vaccinatie op 8 januari 2021

Eerder dan op 8 januari beginnen met vaccineren is niet zinnig en verantwoord en daarom zal het in Nederland niet gebeuren. Met die boodschap van minister De Jonge van Volksgezondheid moet de Tweede Kamer het doen: ‘Het gaat er niet om wanneer je begint, het gaat erom wanneer je klaar bent.’ (Bron: De Volkskrant, 17 dec. 2020)

EU bestelt nog 100 miljoen Pfizer-vaccins, Oxford-vaccin laat op zich wachten

De Europese Unie heeft 100 miljoen doses van het Amerikaans-Duitse coronavaccin van Pfizer/BioNTech bijbesteld. Dat zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dinsdag op Twitter. Met deze nieuwe bestelling komt het totaal aantal Pfizer-doses in de EU op 300 miljoen. (Bron: De Volkskrant, 29 dec. 2020)

Vaccineren vervroegd, personeel acute zorg eerst

Het kabinet heeft besloten om als eerste de 30.000 medewerkers van de acute zorg te vaccineren. Ook wordt het vaccineren toch vervroegd, melden bronnen aan de NOS. Ziekenhuizen werken nu een plan uit om zo snel mogelijk te beginnen, als het kan al maandag. (Bron: 4Nieuws, 2 jan. 2021)

Vaccinatieplan 2021

Vanaf 6 januari 2021 worden de eerste Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit gebeurt met een veilig en goed werkend coronavaccin van BioNTech/Pfizer. Het vaccin is op 21 december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) goedgekeurd. (Bron en meer informatie: Rijksoverheid, jan. 2021)

Ex-coronapatiënten immuun geworden

Een op de acht Nederlanders heeft inmiddels antistoffen tegen corona. Uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren blijkt dat vorige week bij 13 procent van hen sporen van een doorgemaakte corona-infectie zijn aangetroffen. Dat zou betekenen dat nu bijna 2,3 miljoen mensen natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus hebben ontwikkeld. (Bron: De Volkskrant, 22 jan. 2021)

Eerste leveringen AstraZeneca voor doelgroep 60-64 jarigen en zorgmedewerkers langdurige zorg


Met de goedkeuring van het AstraZeneca vaccin is er een derde werkzaam en veilig vaccin beschikbaar in de strijd tegen het coronavirus. De vaccinatiestrategie van het kabinet is gericht op het voorkomen van ziekte en sterfte. De prioriteit bij het vaccineren ligt daarom, mede naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad, bij mensen die het meest kwetsbaar zijn en de zorgmedewerkers die voor hen zorgen. (Bron: Min. VWS, 5 feb. 2021)

Sterftecijfers dalen snel bij doelgroepen eerste vaccins

Voor het eerst zijn de effecten van de vaccinatiecampagne duidelijk zichtbaar in de sterftecijfers. De sterfte door covid-19 daalt snel, vooral onder de alleroudsten en in de verpleeghuizen – de bevolkingsgroepen waarvan een groot deel minstens één dosis coronavaccin heeft gekregen. (Bron: Volkskrant, 5 mrt. 2021)

Europa laat ‘Hollands vaccin’ toe tot de markt

De Europese vaccinatiecampagne krijgt versterking van een vierde vaccin: het in Leiden ontwikkelde vaccin van Janssen, onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson. Het bijzondere van het Janssen-vaccin is dat er, zo is de bedoeling, maar één prik van nodig is. Bij de andere vaccins moet men na een of drie maanden terug voor een ‘boosterdosis’, een versterking van de immuniteit. (Bron: De Volkskrant, 11 mrt. 2021)

Ook Nederland profiteert van oneerlijke vaccinverdeling

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz vindt dat coronavaccins op oneerlijke wijze worden verdeeld over de Europese Unie. De doses worden niet zoals afgesproken op basis van inwonersaantal verdeeld over de lidstaten, zegt de regeringsleider. Hij noemt als voorbeeld dat Nederland beter is bedeeld dan Duitsland. (Bron: Europa Nu, 12 mrt. 2021)

Nederland stopt uit voorzorg twee weken met AstraZeneca-vaccin

Nederland stopt voorlopig uit voorzorg met het vaccin van AstraZeneca, zo laat het ministerie van Volksgezondheid zondagavond weten. Het departement baseert zich voor het besluit op een advies van medicijnautoriteit CBG. In totaal moeten de komende weken bijna 289.000 prikafspraken worden afgezegd door de AstraZeneca-stop, zo blijkt uit het coronadashboard. (Bron: De Volkskrant, 15 mrt. 2021)

Nederland vervolgt prikken met AstraZeneca-vaccin

Nederland begint vanaf volgende week weer met inentingen met het vaccin van AstraZeneca. Dit heeft demissionair minister Hugo de Jonge donderdag gezegd na het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat concludeerde dat het vaccin een veilig en effectief middel is in de strijd tegen het coronavirus. (Bron: Volkskrant, 18 mrt. 2021)

Registreer uw vaccinatie eenvoudig in het vaccinatieboekje

Het vaccineren tegen corona is begonnen. Hoe toont aan dat u gevaccineerd bent? Hoe kunt u straks in andere landen laten zien dat u gevaccineerd bent?

De beste oplossing is het vaccinatieboekje: het internationale bewijs van inenting waar vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp, hepatitis A en B in geregistreerd worden. Hier kan de coronavaccinatie (Covid-19) eenvoudig aan toegevoegd worden. (Bron: SDU, mrt. 2021)

Testen op corona zonder klachten wordt ruimer mogelijk

Werkgevers kunnen vanaf april ook medewerkers zonder klachten laten testen op corona. Ook kunnen ze zelf een teststraat inrichten. Hiervoor zijn toolkits beschikbaar, een website en telefonische helpdesk. Testen is altijd vrijwillig, en onder begeleiding van een BIG-geregistreerde arts. Een nieuwe financiële vergoedingsregeling is in de maak, zie onder. (Bron: OR Net, 18 mrt. 2021)

Het kabinet heeft een tijdelijke financiële regeling in het leven geroepen voor bedrijven die werknemers zonder klachten preventief willen laten testen als thuiswerken geen optie is. Voor de uitvoering van de regeling is 250 miljoen euro beschikbaar. (Bron: Accountant, 26 mrt. 2021)

Eerste zelftesten beschikbaar bij apotheken

De eerste corona-zelftesten zijn vanaf vandaag te koop bij de apotheken. Met deze sneltesten kunnen mensen bij zichzelf thuis een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt dan na een kwartier. Deze laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier van testen is bedoeld om preventief te testen. Bijvoorbeeld als mensen naar school of werk moeten of op bezoek gaan bij iemand met een risico om ernstig ziek te worden van het virus. (Bron: ANP, 31 mrt. 2021

Na vaccinatie kun je het coronavirus niet meer overdragen

Goed nieuws: vaccinatie tegen corona beschermt niet enkel de ingeënte persoon zelf, maar voorkomt ook besmetting van anderen, blijkt uit een nieuwe studie van het Amerikaanse RIVM. Immunoloog Ger Rijkers spreekt van bijzonder goed nieuws. (Bron: AD, 1 apr. 2021

Vaccinmeevaller: BioNTech-Pfizer levert EU miljoenen extra doses

Het Amerikaans-Duitse farmaceutische bedrijf Pfizer/BioNTech gaat 50 miljoen doses van het Covid-19-vaccin vervroegd leveren. De doses waren eigenlijk bedoeld voor het vierde kwartaal. (Bron: MSN, 14 apr. 2021)

Vaccineren met Janssen gaat door 

Vaccineren met het Janssen-vaccin kan van start. Op basis van het oordeel van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) over enkele meldingen van zeer zeldzame bijwerkingen, heeft minister Hugo de Jonge (VWS) besloten het vaccin vanaf morgen beschikbaar te stellen. (Bron: Min. VWS, 21 apr. 2021)

Leeftijd van coronapatiënten die in ziekenhuis worden opgenomen schiet omlaag

De leeftijd van coronapatiënten die in het ziekenhuis komen, wordt fors lager. Deze maand zijn vijftigers de grootste groep, een groep die nog niet is gevaccineerd. (Bron: AD, 25 mei 2021)

Met extra aankoop van 6 miljoen Moderna-vaccins zijn we klaar voor 2022

Nederland koopt nog ruim 6 miljoen doses Moderna-vaccin voor 2022. Samen met de al aangekochte BioNTech/Pfizer-vaccins hebben we daarmee genoeg voor de vaccinatiecampagne in 2022 en een deel van 2023. Vaccinatie blijft vrijwillig. Dit maakte minister Hugo de Jonge (VWS) bekend in een brief aan de Tweede Kamer. (Bron: Rijksoverheid, 28 aug. 2021) 

 Eerste Nederlands bedrijf met vaccinatieplicht

Leaseplan stelt vaccinatie tegen het coronavirus verplicht vooral haar kantoorpersoneel. Zodra het dringende advies om thuis te werken vervalt, moeten deze werknemers weer naar kantoor komen. En ze moeten dan ingeënt zijn. Maar het bedrijf gaat niet controleren of mensen op kantoor ook echt zijn gevaccineerd. (Bron: OR-Net, 30 aug. 2021)