Anderhalve meter

Datum laatste wijziging: 13 september 2021  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Toespraak van premier Rutte
  2. Naar buiten? Houd 1,5 meter afstand
  3. Anderhalvemeter-samenleving
  4. Anderhalvemetereconomie: halve kantoor moet leeg
  5. Anderhalvemeter-afstand drive-in bioscoop Groningen
  6. Afstand 1,5 meter, het kan ook anders
  7. Worstelen met de nieuwe werkelijkheid van de anderhalvemeter-economie
  8. Anderhalve meter solex toer
  9. Grote zorgen bij leraren over opengaan scholen
  10. Heb al sjoelbak gekocht om eten naar mijn klanten te schuiven
  11. Rechterlijke macht maakt gebouwen zo spoedig mogelijk coronaproof
  12. Economie naar 1,5 meter: 84% banen blijft bestaan
  13. Coronapieper om minstens 1,5 meter afstand te bewaren
  14. Invoering wet Pensioenverdeling verschoven naar 2022
  15. App bepaalt wie in de trein en bus mag of niet
  16. Asfalt leggen, best lastig op anderhalve meter afstand van elkaar
  17. 1,5 metereconomie nauwelijks haalbaar op werkvloer
  18. Werkgevers klaar voor herstart
  19. Heroverweging kantoorinrichting
  20. 1,5 meterregel wordt wet
  21. Werkgevers klaar voor herstart
  22. TU Delft komt met sociale-afstandstool voor Amsterdam
  23. 1,5-meter-economie
  24. Horeca start proef met schotten in kleine ruimtes
  25. Wandelend solliciteren op 1,5 meter
  26. Website bundelt alle protocollen voor 1,5-metereconomie
  27. Geen winst, dan maar sluiten
  28. Na 3 minuten zijn ze het weer vergeten
  29. Betrek mensen met een beperking bij anderhalvemeter samenleving
  30. Lift in hoge gebouwen
  31. Maatregelen van het College voor de Rechten van de Mens
  32. Ruim 21.000 coronaboetes uitgedeeld
  33. Vergeet de ventilatie niet op de 1,5 meter-werkplek
  34. Per 25 september einde aan 1,5-meterregels

Toespraak van premier Rutte

Klein deel uit zijn toespraak op 16 maart 2020:

"Alle adviezen tot nu toe, alle maatregelen die eerder zijn afgekondigd zijn op het eerste scenario van ‘maximaal controleren’ gericht. Van de relatief eenvoudige richtlijnen om geen handen te geven, vaker handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden tot ingrijpende maatregelen als het verbieden van grotere bijeenkomsten en sluiting van de horeca." (Bron: RTL, 16 mrt. 2020)

Naar buiten? Houd 1,5 meter afstand

Veel Nederlanders houden in deze tijden van corona nog te weinig afstand tot elkaar. Minimaal anderhalve meter is de regel, ongeveer twee armlengtes. De gemeente Rotterdam plaatste daarom tientallen borden in de stad om Rotterdammers daarop te wijzen.

De borden staan op plekken waar veel stadsgenoten - jong en oud - samenkomen: in parken, speeltuintjes en openbare sportvelden. De tekst op de borden is: ‘Houd 1,5 meter afstand. Geef elkaar de ruimte. Beperk je tijd hier op deze plek. Was thuis je handen.’ (Bron: Gemeente Rotterdam, 20 mrt. 2020)

Anderhalvemeter-samenleving

Premier Rutte herhaalde op 7 april 2020 in een persconferentie over het coronavirus dat alle Nederlanders, ook tijdens de paasdagen, zo veel mogelijk thuis moeten blijven. De minister-president kondigde geen nieuwe maatregelen aan. Hij sprak zijn lof uit over de manier waarop Nederland het eerste echte lenteweekend zo veel mogelijk thuis bleven.

De premier vertelde verder dat het Kabinet pas in de week voor 28 april gaat besluiten over een mogelijke versoepeling van de maatregelen.“ Het kabinet denk na over mogelijke scenario’s voor ‘intelligente weg terug’ uit de ‘intelligente lockdown’. Het loket gaat echt niet in een keer open op 28 april. Dan wordt het tijd voor ‘het nieuwe normaal: Een samenleving waarin 1,5 meter afstand houden de norm wordt.” (Bron: Oogtv, 7 apr. 2020)

Anderhalvemetereconomie: halve kantoor moet leeg

Als werkend Nederland straks weer naar kantoor mag, en de regel van 1,5 meter afstand houden nog steeds geldt, dan zijn zes op de tien werkplekken niet bruikbaar.

Een terugkeer naar kantoor zal op basis van strikte regels gaan, stellen de adviseurs. Zij baseren zich op de situatie in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst de kop opstak. Na een strenge lockdown gelden daar nog steeds afstandmaatregelen in kantoren. Vergelijkbare acties kunnen in Nederland worden verwacht. (Bron: De Telegraaf, 10 apr. 2020)

Anderhalvemeter afstand drive-in bioscoop Groningen

Het idee is een groot scherm het terrein te plaatsen met daarvoor alle ruimte om wagens te parkeren, op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar. Op het witte doek wordt dan een film afgespeeld. Het geluid komt de wagen binnen via de autoradio.

,,Het terrein is groot genoeg om dit op te bouwen met alle voorzorgsmaatregelen. En mensen hoeven in feite hun auto niet uit. Hoewel we ook wat eten en drinken willen verkopen, maar ook dat gebeurt op afstand met scherp oog voor alle regels. Het moet verantwoord zijn.” (Bron: Dagblad van het Noorden, 10 apr. 2020)

Afstand 1,5 meter, het kan ook anders

Het bestuur van een stad in de Amerikaanse staat Florida heeft zo zijn eigen manier om de inwoners duidelijk te maken dat ze voldoende afstand moeten houden. Ze roepen de inwoners op om altijd de ruimte ter grootte van één volgroeide alligator afstand van elkaar te houden.

Worstelen met de nieuwe werkelijkheid van de anderhalvemeter-economie

Kroegbazen, fysiotherapeuten, kappers en zoveel andere ondernemers zijn koortsachtig op zoek naar creatieve oplossingen om toch geld te verdienen tijdens deze coronatijd. Dat betekent een manier bedenken om je zaak draaiende als die weer open mag, maar iedereen wel op anderhalve meter afstand moet blijven. Mogelijkheden met de anderhalvemeter maatregel:
  • Restaurants waar ook eten afgehaald of bezorgd wordt.
  • Cafébazen brainstormen over mogelijkheden om ruimte te creëren zoals hoeken en nissen maken en tafels eruit.
  • Passagiers in bussen mogen alleen nog naast het raam zitten en plastic schotten achter het hoofd voorkomen dat iemand in je nek hoest.
(Bron: Omroep Brabant, 12 apr. 2020)

Anderhalve meter solex toer

Normaal gesproken hebben wij dagelijks groepen over de vloer. Is er vertier, plezier en gezelligheid. Nu even niet. Omdenken dus.
Gezien het feit we een frisse neus mogen halen bedachten wij dat kan natuurlijk ook met de solex. We hebben overleg gehad met de gemeente en zij gaven te kennen dat we in aangepaste vorm deze solex rit mogen aanbieden. Wel kan het zo zijn dat de regelingen van dag tot dag veranderen. We blijven de RIVM richtlijnen hanteren.

De anderhalve meter solex toertocht bieden we aan tot 28 april. Op deze wijze hopen we nog wat plezier te brengen. En dat niet alleen. Zo kunnen we hopelijk ons personeel aan het werk houden en ons bedrijf door deze moeilijke tijd loodsen. We houden de moed erin, hopen gezond te blijven en zien uit naar jouw komst! (Bron: HetDrentskwartiertje.nl, april 2020)

Grote zorgen bij leraren over opengaan scholen

"Hoe zou je klassen moeten opknippen om wel die anderhalve meter afstand te krijgen? Voor een groep van 30 leerlingen heb je al gauw vier klaslokalen nodig", klaagde een docent in de enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) over het weer opengaan van de scholen.

Een van de mogelijkheden: knip de dagen in een ochtend- en een middagdeel zodat steeds de helft van de klas op school is. (Bron: De Volkskrant, 14 apr. 2020)

Heb al sjoelbak gekocht om eten naar mijn klanten te schuiven

Tachtig procent van de Friese horecabedrijven zal de 1,5 metereconomie niet overleven. Dat voorspelt voorzitter Corné van de Erve van de Regio Fryslan van Koninklijke Horeca Nederland.

Als een restaurant nu veertien tafeltjes heeft, kunnen dat er straks maar drie zijn, geeft hij aan. ,,Het personeel moet voldoende ruimte hebben om er tussendoor te lopen. En gasten zelf moeten ook weer anderhalve meter van elkaar zitten.” Hij verwacht bovendien niet dat klanten, die beleving en gastvrijheid zoeken, in een ,,plexiglas hokje” gaan zitten eten. ,,Dat pikken ze niet.”

Rechterlijke macht maakt gebouwen zo spoedig mogelijk coronaproof

De Rechtspraak maakt zijn gebouwen zo spoedig mogelijk klaar voor een samenleving waar anderhalve meter afstand voorlopig de norm is. Zodra het kabinetsbeleid dit toelaat en de gebouwen coronabestendig zijn, worden zoveel mogelijk fysieke zittingen gehouden, naast alle digitale en schriftelijke behandelingen die nu al worden gedaan. (Bron: Rechtspraak, 16 apr. 2020)

Economie naar 1,5 meter: 84% banen blijft bestaan

Van alle banen in Nederland kan 84% blijven bestaan bij een afstand van 1,5 meter. Daarvoor zijn wel veel aanpassingen nodig, en 38% van die banen moet thuis worden ingevuld. In totaal kan zo 89% van de totale bruto toegevoegde waarde overeind blijven.

Dat blijkt uit berekeningen die Rabobank heeft gemaakt. Voor ongeveer 10% van de Nederlandse economie is er nu geen oplossing; het werk in dat deel van de economie kan vooralsnog niet op anderhalve meter afstand van anderen plaatsvinden. Daarbij gaat het vooral om de horeca, de zorg en de overige dienstverlening, zoals bijvoorbeeld de kappersbranche. (Bron: OR Net e.a., 20 apr. 2020)

Redactie: Hier proef ik de "Ceteris Paribus Clausule", die we vroeger bij economie leerden.
Het duidt dan de aanname aan dat alle overige grootheden gelijk blijven, wat feitelijk nooit het geval is, maar een onmisbare aanname is voor de vorming en toepassing van wetenschappelijke theorieën. M.a.w. als er dus geen medicijn (vaccinatie) wordt uitgevonden, het virus niet vanzelf uitsterft of dat mensen niet vanzelf immuun worden.

Coronapieper in de bouwvak

Om minstens 1,5 meter afstand van elkaar te houden, hebben bouwvakkers een zogeheten Coronapieper om de arm. Sensoren wijzen bouwvakkers erop dat zij binnen een straal van 1,5 meter tot elkaar staan. (Bron en maker: Mapiq, 21 apr. 2020)

Invoering wet Pensioenverdeling verschoven naar 2022

Het wetsvoorstel "Pensioenverdeling bij scheiding" wordt op verzoek van de Tweede Kamer pas na het zomerreces behandeld. Het gevolg hiervan is dat de voorgenomen invoeringsdatum 1 januari 2021 niet zal worden gehaald. (Bron: VNG, 23 apr. 2020)

App bepaalt wie in de trein en bus mag of niet

Een app die helpt te bepalen of je vandaag met de bus of trein mag, of niet. Over zo’n reserveringssysteem wordt serieus nagedacht, omdat er vanwege het coronavirus straks veel minder ruimte is in het ov. Dat zeggen betrokkenen rond een ambtelijke werkgroep die met ov-bedrijven nadenkt over mobiliteit in de anderhalvemetersamenleving.

Als de anderhalve meter gehandhaafd blijft, dan kan het aantal reizigers in het openbaar vervoer hooguit een kwart bedragen van de aantallen vóór de crisis. Op dit moment is dat 10 tot 15 procent. De groeiruimte is dus minimaal. (Bron: Metro e.a., 24 apr. 2020)

Asfalt leggen, best lastig op anderhalve meter afstand van elkaar

,,Normaal gesproken zijn daar per weekend zo’n vijfhonderd mensen bij betrokken”, zegt Dennis Banse, projectmanager groot variabel onderhoud van Boskalis. ,,Dat zijn er veel te veel om die op anderhalve meter van elkaar te laten werken. Met vaste ploegen werken en de onderhoudssluiting met 24 uur verlengen was de enige manier om dat op te lossen.” (Bron: AD, 27 apr. 2020)

1,5 metereconomie nauwelijks haalbaar op werkvloer

De 1,5 metereconomie is nauwelijks haalbaar op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV in alle marktsectoren. ,,Bij de transportsector, de havens, land- en tuinbouw, het openbaar vervoer en bij rederijen. In vrijwel alle sectoren is de 1,5 meter nauwelijks haalbaar in de praktijk. De RIVM-regels worden mondjesmaat nageleefd. Afstand houden en hygiënevoorschriften naleven is uitermate complex,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. (Bron: Limburger, 25 apr. 2020)

Werkgevers klaar voor herstart

Werkgevers maken zich op voor de her- of opstart van hun bedrijf na de coronacrisis. 95 procent heeft maatregelen getroffen om volgens de nieuwe overheidsvoorschriften van de ‘1,5-metersamenleving’ te kunnen werken of is bezig zulke maatregelen te treffen. Ook hebben bedrijven een scala aan andere maatregelen getroffen om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Overheidsmaatregelen als de NOW, waarvan 40 procent van de werkgevers gebruikmaakt of denkt te gaan maken, helpen om de gevolgen van de crisis minder ernstig te maken.

Dat concludeert werkgeversvereniging AWVN op basis van de tweede AWVN-ledenenquête over de effecten van de coronacrisis. De eerste enquête werd eind maart 2020 gehouden. (Bron en meer: AWVN, 29 apr. 2020)

Heroverweging kantoorinrichting

Bij het ontwerpen en toewijzen van kantoorruimte wordt vanaf april 2020 rekening gehouden met hoe de overdracht van ziektes kan worden beperkt. Er zal meer aandacht zijn voor hygiëne, en de gezondheid en het welzijn van medewerkers moet beter worden gewaarborgd. Dit wordt op de korte termijn toegepast (totdat er een vaccin is) terwijl kantoren stapsgewijs heropenen. Hierbij zal sprake zijn van gefaseerd gebruik in grote, open ruimtes, waarbij de anderhalvemeter regel in acht zal worden genomen. (Bron en meer: Cmweb.nl, 29 apr. 2020)

1,5 meterregel wordt wet

De maatregelen, die nu alleen nog zijn opgenomen in noodverordeningen, kwamen immers tot stand zonder dat de Eerste en Tweede Kamer daar vooraf iets over te zeggen hadden. Maar inmiddels zijn de regels al weken van kracht en dat terwijl noodverordeningen alleen zijn bedoeld voor „een acute en onvoorziene crisissituatie zoals die er onmiddellijk na de corona-uitbraak in Nederland was”, schrijft minister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Nu veel van de maatregelen langer blijven gelden, is er meer draagvlak nodig. „In een rechtsstaat kunnen noodverordeningen niet al te lang duren, mede met het oog op de voortdurende gevolgen voor de vrijheden en grondrechten van een ieder”, stelt Grapperhaus. (Bron: Metro, 1 mei 2020)

TU Delft komt met sociale-afstandstool voor Amsterdam

Wetenschappers van de TU Delft hebben in samenwerking met het AMS Institute, dat zich bezighoudt met stedelijke oplossingen, een social distancing dashboard ontwikkeld. De tool moet het naleven van de anderhalvemetersamenleving in stedelijke gebieden bevorderen.

Het dashboard maakt stadsplattegronden die op straat- en wijkniveau laten zien of het mogelijk is om de afstand van anderhalve meter in de openbare ruimte na te leven. Het dashboard toont een kaart van factoren die daar invloed op hebben, zoals de breedte van voetpaden en locaties van bushaltes. Meer dashboards zijn in de maak voor steden zoals Rotterdam, Delft en Den Haag. (Bron: Channelweb, 14 mei 2020)

1,5-meter-economie

Door de strijd tegen het coronavirus gaat het leven in Nederland voorlopig in aangepaste vorm verder. De grootste uitdaging voor veel bedrijven is afstand houden. De overheid wil dat werkgevers in verschillende sectoren nadenken over een slimme invulling van de 1,5-meter-economie.
  • Wat is de 1,5-meter-economie precies
  • Welke oplossingen zijn er al bedacht?
  • En hoe werkt dat in de praktijk?
(Bron en meer: Ondernemen met personeel, 15 mei 2020)

Horeca start proef met schotten in kleine ruimtes

De horecabranche gaat onderzoek doen naar het gebruik van schotten in horecazaken om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, schrijft brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zaterdag.

De schotten zouden, als de proef een succes is, ingezet kunnen worden op plekken waar 1,5 meter afstand moeilijk te realiseren is. De schotten zijn nog niet in het nieuwe horecaprotocol van KHN opgenomen, omdat het nog om een proef gaat.

Een van de veranderingen die wel in het vernieuwde protocol is opgenomen, is dat twee mensen gezamenlijk op een terras mogen zitten zonder 1,5 meter afstand te bewaren. Ook een huishouden hoeft niet aan de afstandsregel te voldoen. (Bron: Nu, 24 mei 2020)

Wandelend solliciteren op 1,5 meter

Bij de vestiging van YoungCapital kunnen sollicitanten wandelend solliciteren. We hebben inmiddels al een aantal gesprekken wandelend gevoerd. Je merkt dat de jonge sollicitanten het heel fijn vinden om even het huis uit te kunnen. Naast de lichaamsbeweging en het feit dat we 1,5 meter afstand kunnen houden, vinden ze dit ook een hele ontspannen manier van kennismaken. We voeren sinds de coronacrisis alle sollicitatiegesprekken digitaal en gaan kijken of wandelend solliciteren ook een succesvol alternatief kan vormen voor andere vestigingen. (Bron: Youngcapital, 22 mei 2020)

Website bundelt alle protocollen voor 1,5-metereconomie

MKB-Nederland en VNO-NCW lanceren in samenwerking met de rijksoverheid op 29 mei 2020 de nieuwe website www.mijncoronaprotocol.nl. Op deze site zijn alle protocollen te vinden waarin is vastgelegd hoe bedrijven en publieke organisaties in hun sector aan de slag gaan met de 1,5-meterregels en andere RIVM-voorschriften om verantwoord open te kunnen.

Geen winst, dan maar sluiten

Roxanne Moison opende vorige week vol goede moed weer haar café De Pompe in Goes. Drie dagen later heeft ze de deuren weer gesloten. ‘We hadden een leuke opening, maar we merkten meteen dat het handhaven van de anderhalvemeterregel niet al te makkelijk ging’, zegt Moison.

Bij een overtreding van de coronaregels is de uitbater aansprakelijk, en de boetes zijn flink: ‘Ons terras was volledig ingericht op de anderhalve meter en toch zagen wij dat mensen hun stoelen wat dichter bij elkaar zetten. Dat snappen we heel goed, want dat doen ze onbewust. Maar wij vinden het risico op de boete van 4.000 euro gewoon te groot.’ (Bron: De Volkskrant, 10 jun. 2020)

Na 3 minuten zijn ze het weer vergeten

Het is voor middelbare scholen erg moeilijk om leerlingen onderling anderhalve meter afstand te laten houden. De scholen maken zich nu al zorgen over de start van het nieuwe schooljaar. Dat blijkt uit onderzoek van de VO-raad onder ruim 454 schoolleiders.

De middelbare scholen zijn inmiddels een week open, maar het is wel flink wennen. Het naleven van de anderhalve meterregel bijvoorbeeld blijkt lastiger dan gedacht. Inzet is zo veel mogelijk leerlingen les geven, maar wel op een verantwoorde manier. Voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller gaat hierover in gesprek met het kabinet. (Bron: Eenvandaag, 10 jun. 2020)

Betrek mensen met een beperking bij anderhalvemeter samenleving

In het VN-verdrag handicap staat dat mensen met een beperking moeten worden betrokken bij maatregelen die over hen gaan. Dat is een verplichting bij de totstandkoming en uitvoering van wetgeving en beleid. Daarom is het in de lijn met het verdrag dat mensen met een beperking mee kunnen denken en praten bij het ontwikkelen van deze protocollen. Het College roept bedrijven daarom op om duidelijk te laten zien dat zij mensen met een beperking betrekken bij het realiseren van toegankelijkheid in de anderhalvemeter samenleving. En op welke manier ze dat doen. (Bron en meer: College voor de Rechten van de Mens, 28 mei 2020)

Lift in hoge gebouwen

Wat te doen als iemand voor zijn werk of woning op de 20ste verdieping moet zijn? En soms zijn de liften zo smal dat meer dan twee personen er niet in kunnen en daarna pal tegen elkaar staan. Bedrijven als Philips, Randstad en KPN kwamen - afgezien dat thuiswerken de beste oplossing biedt - met de volgende oplossingen:
  • Iedereen die de lift gebruikt, draagt een mondkapje.
  • Maak van het eenrichtingsverkeer gebruik. De lift kan alleen worden geopend als die omhoog gaat, staat er al iemand in dan wacht je op de volgende. Wil je naar benenden dat moet je lopen want de lift gaat leeg naar beneden (uitgezonderd extreme situaties).
  • Werken veel mensen thuis dan zijn alleen de onderste verdiepingen ge-opend. Voor de meeste werknemers zijn die via de trap bereikbaar.
  • En u verzint nog een of meer alternatieven. 
(Bron: o.m. F.facts, 26 jun. 2020)

Maatregelen van het College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens heeft in verband met het coronavirus maatregelen getroffen om zoveel mogelijk fysieke zittingen te kunnen houden, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen (RIVM = Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Misschien kunt u er nog iets van leren:
  • De zittingen vinden in beginsel plaats in de zittingszaal bij het College, in aanwezigheid van beide partijen. In sommige gevallen wordt de zaak schriftelijk afgehandeld.
  • Bij deelname aan zo’n fysieke zitting worden alle geldende RIVM-richtlijnen opgevolgd om ieders veiligheid te garanderen.
  • Indien het voor één van de partijen om een bijzondere (gezondheids)reden onmogelijk is om naar het College te reizen en de zitting fysiek bij te wonen, is het mogelijk om via een digitale videoverbinding aan de zitting deel te nemen.
  • Voor het organiseren van een digitale videozitting gebruiken wij Skype of Teams
  • Publiek bij zittingen is slechts beperkt toegestaan.
Van bezoekers vragen wij:
  • dat je alleen komt als je of een van je huisgenoten geen verkoudheidsklachten heeft;
  • dat je je niet eerder dan 15 minuten voor aanvang van de zitting aanmeldt;
  • dat je na binnenkomst direct je handen wast;
  • dat je je daarna legitimeert bij de receptie d.m.v. het tonen van een legitimatiebewijs;
  • dat je na de zitting zo snel mogelijk het pand weer verlaat.

Ruim 21.000 coronaboetes uitgedeeld

Het aantal coronaboetes op basis van overtredingen van de regionale noodverordeningen is op 5 december opgelopen tot 21.409. De meeste boetes worden uitgedeeld aan mensen die niet voldoende afstand houden. De overtredingen op de noodverordeningen komen bij het het OM binnen in de vorm van een proces-verbaal dat is opgemaakt door politieagenten of buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Dat waren er tot 6 december 31.196, dus het OM moet nog bijna 10.000 processen-verbaal beoordelen.

In 282 misdrijfzaken is de verdachte gedagvaard en moest deze dus voor de rechter verschijnen, waarna in het merendeel van de gevallen een gevangenisstraf werd opgelegd. (Bron: Gemeente.Nu, 16 sep. 2020)

Vergeet de ventilatie niet op de 1,5 meter-werkplek

Nu het coronavirus weer aan een opmars bezig is, komt het kabinet met een vierde basisregel voor werken op locatie: Ventilatie. Deze regel komt naast de reeds bekende 3 basisregels: de 1,5 meter afstand, hygiëne en thuisblijven/testen bij klachten. Enkele adviezen. (Bron: Ffacts, 19 juli 2021)

Per 25 september einde aan 1,5-meterregels

Na anderhalf jaar verdwijnt de anderhalvemetermaatregel op zaterdag 25 september. Besloten is echter dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer voorlopig gehandhaafd blijft. In culturele instellingen (theater, concertzaal, bioscoop) zal gevraagd worden naar een vaccinatiebewijs in de coronacheckapp. (Bron: Volkskrant, 13 sep. 2021)