Vakbonden gaan staken wanneer niet binnen 14 dagen het vroegpensioen is geregeld

Opinie  |  vr 3 mei 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , ,



Minister Schouten krijgt nog twee weken de tijd om een regeling te treffen voor werknemers met een zwaar beroep anders komen er stakingen, zeggen de vakbonden FNV, CNV en VCP.
Al in voorgaande kabinetten is vroegpensioen voor zware beroepen toegezegd o.a. door Minister Kamp met een brief aan de Tweede Kamer in 2010. Lees.  De Tweede Kamer ging toen akkoord met ingrijpende wijzigingen van stelselmatige periodieke verhogingen van de pensioendata. Sindsdien zijn er meerdere toezeggingen gedaan, maar invoering van vroegpensioen voor zware beroepen stuitte steeds op praktische bezwaren.

De RVU was een noodoplossing

Werkgevers vrezen voor een terugkeer van de VUT als de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) permanent wordt gemaakt.  De RVU was 5 jaar geleden een noodoplossing.
Steeds weer wordt een xxx wens op de lange baan geschoven, omdat het kwalificeren van een “zwaar beroep” niet eenduidig is en al helemaal niet wanneer dat plaats vindt en moeten alle functies binnen een beroepsgroep  daaronder vallen? Dus ook het administratief personeel in de Zorg, Politie en Bouw?
En hoe zit het dan met de AOW, waar werknemers met een vroegpensioen nog geen recht op hebben?

Lees: Triest: Zwaar werk, Laag loon, vroeg dood


Commentaar

Al meerdere keren hebben wij in HR-kiosk de oplossing aangedragen.
  1. Iedere medewerker mag vanaf 60 jaar met pensioen of er nu sprake is van zwaar werk of niet
  2. Wanneer een medewerker of een beroepsgroep aangeeft gebruik te willen maken van vroegpensioen zal er extra premie moeten worden betaald of wordt de hoogte van het pensioen evenredig gekort
  3. Voor de AOW kan een eenvoudige formule worden ingevoerd, die een korting van 6,5% per jaar inhoudt, waarop een medewerker eerder dan de AOW-gerechtigde leeftijd met pensioen gaat
  4. Voor zware beroepen moet de werkgever tijdens de perioden dat zwaar werk wordt verricht extra premie betalen en deze kosten doorberekenen op de opdrachtgever

Er zijn grote individuele verschillen waarop werknemers met pensioen willen gaan; daar is geen regel voor, behalve dan dat vroegpensioen veel geld kost en waarvoor individueel gespaard moet worden.

Lees ook


Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info