De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) eist bij ontslag niet alleen een gedegen dossier maar ook een verbetertraject

Opinie  |  za 18 mrt 2023  |  Bron: HR-kiosk & RTL Nieuws  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , ,

Een ontslagvergoeding van 1 miljoen euro!

Een conservenfabriek ontslaat een van haar directeuren op voor haar terechte redenen. De werkgever vergeet echter 2 zaken, namelijk de werknemer tijdig op zijn fouten te wijzen en een verbetertraject te starten. De kantonrechter kent de werknemer een billijke vergoeding toe van 1 miljoen euro. Dat lijkt veel, maar lees de casus eens.

Casus

Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) in 2015 is een dossier waaruit het disfunctioneren blijkt nog meer een noodzakelijkheid. Een kantonrechter zal dit dossier willen inzien om te beoordelen of de werkgever kan aantonen dat de prestaties niet voldoen aan de verwachtingen of eisen die aan de functie worden gesteld. Daarnaast dient er aan alle voorwaarden te zijn voldaan om een ontslagverzoek toegewezen te krijgen. Zo zal de medewerker tijdig op de hoogte gesteld moeten worden van de gebreken en moet er in een verbetertraject voldoende tijd worden genomen om het functioneren te verbeteren door ondersteuning of scholing. Bij onvoldoende dossieropbouw of het ontbreken van een (ontslag)dossier en zonder een verbeterprogramma is ontslag wegens disfunctioneren via de kantonrechter vrijwel kansloos.
Kan een medewerker zonder een goed opgebouwd dossier dan nooit ontslagen worden? Zeker wel, maar dan wordt je dienstverband bijvoorbeeld ontbonden wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Voor een werknemer resulteert dat veelal in een hogere ontslagvergoeding en soms zelfs in een billijke vergoeding.
Meestal kiest de werkgever voor een ontslag met een vaststellingsovereenkomst (VSO)  en een redelijke ontslagvergoeding en voorwaarden om een duur proces te vermijden.

Goed personeelsbeleid

Dit is dan de juridische benadering, maar goed personeelsbeleid gaat toch in de eerste plaats niet over het indekken om medewerkers zo probleemloos mogelijk te kunnen ontslaan, maar om ze beter te laten functioneren. Dus begeleiden, stimuleren en blijvend ontwikkelen zijn voorwaarden om onnodige uitval te voorkomen en te zorgen dat de werknemer tevredenheid en prestaties hoog blijven en de uitstroom laag.

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10