Wet Werk en Zekerheid; dossieropbouw en verbetertraject

ma 20 mrt 2023  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,

Sinds de invoering in 2015 van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is een dossier waaruit het disfunctioneren blijkt nog meer een noodzakelijkheid. Een kantonrechter zal dit dossier willen inzien om te beoordelen of de werkgever kan aantonen dat de prestaties niet voldoen aan de verwachtingen of eisen die aan de functie worden gesteld. Daarnaast dient er aan alle voorwaarden te zijn voldaan om een ontslagverzoek toegewezen te krijgen. Zo zal de medewerker tijdig op de hoogte gesteld moeten worden van de gebreken en moet er in een verbetertraject voldoende tijd worden genomen om het functioneren te verbeteren door ondersteuning of scholing. Bij onvoldoende dossieropbouw en zonder een verbeterprogramma is ontslag wegens disfunctioneren via de kantonrechter vrijwel kansloos.
Kan een medewerker zonder een goed opgebouwd dossier dan helemaal nooit ontslagen worden? Zeker wel, maar dan wordt het dienstverband bijvoorbeeld ontbonden wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Voor een werknemer resulteert dat veelal in een hoge ontslagvergoeding.
Meestal kiest de werkgever echter voor een ontslag met een vaststellingsovereenkomst (VSO) en een redelijke ontslagvergoeding en voorwaarden om een duur proces te vermijden.

Goed personeelsbeleid

Dit is dan de juridische benadering, maar goed personeelsbeleid gaat toch in de eerste plaats niet over het indekken om medewerkers zo probleemloos mogelijk te kunnen ontslaan, maar om hen beter te laten functioneren. Dus begeleiden, stimuleren en blijvend ontwikkelen zijn voorwaarden om onnodige uitval te voorkomen en te zorgen dat de werknemer tevredenheid en prestaties hoog blijven en de uitstroom laag.
Lees meer