AOW is voor werkenden op termijn niet meer op te brengen. Hoe zo?

wo 24 nov 2021  |  Bron: Business Insider  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,

Momenteel bedraagt de AOW 1.301 euro bruto per maand voor een alleenstaande en 890 euro voor wie samenwoont. Om de AOW betaalbaar te houden schuift de leeftijd waarop je de uitkering ontvangt steeds op. Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd 67 en dat blijft zo tot 2027. Daarna loopt de leeftijd verder op.
Volgens het CBS zijn er straks nog minder dan drie werkenden per gepensioneerde. Zij moeten dus ieder (gemiddeld) zeker € 300 per maand afdragen om samen één gepensioneerde AOW te kunnen geven. *
Dat is op termijn onhoudbaar, denkt financieel planner Oskar Barendse van de online bank KNAB. “Het is voor werkenden op een gegeven moment niet meer op te brengen om de volledige AOW-uitkering van een gepensioneerde te betalen”, vertelt hij. 
De AOW zal dus worden versoberd, verwacht Barendse. Daar moeten werkenden op voorbereid zijn door zelf te sparen. “Je kunt beter niet rekenen met de huidige AOW-bedragen. Je zult ergens een potje moeten hebben waar je van kunt leven.”

Redactie: de boodschap is tendentieus en is gewoon een advertentie om een pensioenverzekering af te sluiten bij KNAB.
* De AOW heffing zit verdisconteert in de loonheffing, waardoor de bijdrage van lage lonen aan de AOW relatief gering is