Arbeidsmigranten het bos in (door een lakse overheid). En handhaven, ho maar!

Opinie  |  ma 6 mei 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , , ,

Onder deze kop (met een kleine redactionele toevoeging) stond afgelopen week een artikel in de Telegraaf over de erbarmelijke toestand van duizenden buitenlandse werknemers die op straat komen te staan wanneer ze hun baan verliezen. Maar letterlijk het bos in worden gestuurd. Wij schreven 1,5 jaar geleden al "Qatar aan de Maas".

Wie zijn de hoofdschuldigen?

Juridisch niet de werkgever, die feitelijk inlener is, maar wel de louche, malafide uitzendbureaus die mensen uit o.a. Polen naar Nederland halen, en . .
  1. De Gemeenten, die de wet niet goed toepassen of door gebrek aan kennis, de slachtoffers letterlijk gewoon links laten liggen
  2. De handhavers, w.o. de Belastingdienst en UWV, die de louche uitzendbureaus niet aanpakken
  3. Maar vooral de Kabinetten die ervoor gezorgd hebben, dat de wet op de uitzendbureaus, die tot 1998 een vergunning moesten hebben om een uitzendbureau te beginnen, door het marktdenken (Kabinet Kok en Minister Ad Melkert), werd opgeheven. Sindsdien is de uitzendmarkt steeds troebeler geworden, omdat beunhazen hun kans grepen en misbruik maakten van de kwetsbare positie van arbeidsmigranten.

Herinvoering van certificering?

Een kwart eeuw later, grijpt het kabinet in en moeten uitzendbureaus vanaf augustus 2024 gecertificeerd zijn. Vanaf 2025 kunnen inleners een boete krijgen, als ze werken met een niet-gecertificeerd uitzendbureau.

Wetswijziging om onwaardige omstandigheden

Uitzendbureaus moeten hun werknemers onder goede werk- en woonomstandigheden laten werken. Maar te veel arbeidsmigranten in Nederland werken nu onder omstandigheden die Nederland onwaardig zijn. Daarom wil minister Van Gennip (SZW) haast maken met de wetswijziging die certificering van uitzendbureaus verplicht stelt.

Recht op fatsoenlijk werk en woning (huisvesting)

Mensen die hier komen werken hebben recht op fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden. Dit is een verantwoordelijkheid van overheid, werkgevers en uitzendbureaus. In de praktijk zijn er malafide uitzendbureaus, die werknemers tewerkstellen met verplichte huisvesting, die vaak vies en armoedig is, maar waarvoor de uitzendkrachten wel de hoofdprijs moeten betalen. Soms moeten ze ook veel betalen voor eten en drinken en krijgen ze allerhande boetes, met als gevolg dat hun nettoloon onaanvaardbaar laag is. Vaak worden slechts voorschoten gegeven.

Nu wel handhaving?

Maar waarom zou deze herstelwet, die een einde moet maken aan de ellende die voorgaande Kabinetten en uitvoerders hebben veroorzaakt c.q. nagelaten hebben om te handhaven of de wet gewoon toe te passen, nu wel gaan werken? Wordt er na de invoering van deze wet, wel gehandhaafd?  Maar waarom nu al niet op basis van bestaande wetgeving?

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info