Welke vakantiedagen vervallen 1 juli a.s.?

wo 12 jun 2013  | Bron: Redactie HR-kiosk  | Auteur: Fred Barkhuis  | Trefwoorden: Vakantiedagen (arbeidsrecht)

Het is nog even wennen, maar volgens de vernieuwde wetgeving vervallen per 1 juli a.s. de wettelijke vakantiedagen die werknemers opbouwden in 2012. Hetzelfde geldt voor de zowel de wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen van 5 jaar geleden, dus 2008. Let op: in een CAO kan iets anders staan.

Red. / Andries Bongers: De door de Europese Commissie afgedwongen regel is puur academisch en hypothetisch. Het gaat alleen om de dagen van 2012, dus niet de dagen voor 2012. En ze vervallen alleen (wettelijk) wanneer er niet in een reglement een uitzondering wordt gemaakt. Nu zullen de meeste werkgevers (MKB vooral) dit niet goed geregeld hebben, maar er is ook geen verlofpolitie, die controleert of de dagen wel geschrapt zijn. Daarbij mag van de werkgever verlangd worden, dat deze als een goed werkgever, de werknemer hierop tijdig attendeert, wanneer het echt ook de bedoeling is dat de regel onverkort wordt uitgevoerd.
De praktijk zal zijn dat uitsluitend bij een arbeidsconflict dit aan de orde komt. Bijvoorbeeld wanneer de medewerker per 1 juli wordt ontslagen en er nog wettelijke verlofdagen van 2012 staan, die vervolgens uitbetaald zouden moeten worden. Ons advies is om in ieder geval en zeker op dit punt een verlofreglement te maken.

Lees meer...

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: