Uiteenlopende veranderingen    Veranderingen 2014 


Uiteenlopende veranderingen

Datum laatste wijziging: 23 maart 2020  |  Trefwoorden: Veranderingen, Diversen

Uiteenlopende veranderingen

Datum laatste wijziging: 23 maart 2020  |  Trefwoorden: Veranderingen, Wearables, 18 maanden

Inhoud

  1. Wearables
  2. Robots
  3. Zelfrijdende auto's
  4. Zelfsturende computers
  5. Berichten over uw buurt

Wearables

ABN AMRO start met een publieke test voor het contactloos betalen met wearables1. De bank nodigt vijfhonderd klanten uit om mee te doen aan de proef. De proef loopt van 8 februari tot en met 1 juni 2018, aanmelden kan via de site van ABN AMRO. Verder werd bekend dat ABN AMRO afscheid wil nemen van de e.dentifier en wil laten vervangen door de smartphone. (Bron: AVaccountancy, 9 jan. 2018)

1 Wearables zijn kleine draagbare apparaatjes die je op je kleding, je arm of ergens anders kunt dragen. Soms wordt er ook van de polsrevolutie gesproken omdat veel wearables om de pols gedragen worden (we hebben het dan over een smartwatch, denk aan de Peble). Na de doorbraak van de smartphone is de wearable of smartwatch de aanstaande doorbraak. Vaak gaat het om een apparaat die in verbinding staat met je smartphone en zo informatie laat zien. Het gaat dan om (sms)berichten, het weer, je hartslag, hoe snel je loopt, etc. Daar komt nu het contactloos betalen bij. (Bron: www.wat-betekent.nl)

Robots

Zie https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/arbeid/arbeidsmarkt/robots-arbeidsmarkt

Zelfrijdende auto's

Zie https://www.hr-kiosk.nl/rubrieken/zelfrijdende-autos

Zelfsturende computers

Het gaat om de opkomst van autonomous computing, kort gezegd: IT-beheer zonder menselijke tussenkomst. Er wordt wel gezegd dat dit de belangrijkste IT-ontwikkeling is sinds de introductie van het internet. Dit nieuwe concept maakt het immers mogelijk niet alleen veel sneller, maar ook veel veiliger te innoveren.

Wat zijn de kenmerken van autonomous computing? 

  1. Self-driving: Het technologisch concept zorgt ervoor dat er geen tussenkomst van mensen meer nodig is voor bijvoorbeeld het beveiligen, back-uppen, monitoren of herstellen van systemen. Dat zorgt voor lagere kosten en een hogere productiviteit. De noodzakelijke upgrades en patches? Het systeem bepaalt zelf wanneer ze nodig zijn en voert ze vervolgens ook zelf door. En doordat zowel de computer- als de opslagcapaciteit volledig flexibel is, betaalt de organisatie alleen de kosten voor daadwerkelijk gebruik.
  2. Self-securing: Bij autonomous computing houden systemen zichzelf up-to-date met de laatste security-updates en patches, versleutelen alle data, onderscheppen datalekken door preventieve controlemechanismen en beschermen systemen automatisch tegen kwaadaardige aanvallen van buitenaf en van binnenuit. Daarmee is de security beter dan bij systemen waar nog handwerk aan te pas komt om ze beveiligd te houden.
  3. Self-repairing: Derde kenmerk van autonomous computing is dat het nauwelijks downtime kent. Het systeem herstelt beheerdersfouten automatisch, wat leidt tot een beschikbaarheid van 99,995 procent, oftewel: 2,5 minuut downtime per maand, inclusief gepland onderhoud.
Het lijkt misschien nog toekomstmuziek, maar een bedrijf als Oracle is er al volop mee bezig. Zo lanceerde het in februari al de Autonomous Data Warehouse Cloud (onderdeel van de Oracle Cloud Platform Autonomous Services), waarmee je in 15 seconden een veilig datawarehouse met automatische back-up, encryptie en een hoge beschikbaarheid kunt creëren. (Bron: MT, 19 jun. 2018)

Berichten over uw buurt

U werkt in een kantoor, het wordt te klein en we denken aan uitbreiden. Zijn er nog andere bouw- en soortgelijke andere plannen van derden? Of bent u puur nieuwsgierig? Berichten over uw buurt treft u aan op de site van de overheid.   


Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Uiteenlopende veranderingen    Veranderingen 2014