Europese besluiten    Lockdown schoorvoetend open 


Individuele maatregelen

Datum laatste wijziging: 19 november 2020  |  Trefwoorden: Coronavirus, Maatregelen

Inhoud

 1. Publieksinformatienummer Coronavirus
 2. Mondkapje is geen realistische manier om coronavirus te dempen
 3. Gedetineerden gaan mondkapjes maken
 4. Thuiswerken vanwege coronavirus
 5. Preventieve maatregelen
 6. Verwarrende nieuwsgeving over Coronavirus
 7. Magazijnmedewerker steekt draak met wc-papierhamsteraars
 8. 100.000 maaltijden invriezen voor ouderen
 9. Zelftesten voor coronavirus verboden
 10. Hamsteren via onlineshopping
 11. Coronavoucher: consument voelt zich bekocht
 12. Oude leven na 28 april niet terug, 1,5 meter blijft nog
 13. Nieuwe verdeelsleutel mondmaskers
 14. Lage inkomens lijden het meest onder de coronacrisis
 15. Informatie Rijksoverheid over coronavirus
 16. Vanaf 25 mei geen btw over mondkapjes
 17. Gedetineerden kunnen weer bezoek ontvangen
 18. Groep coronamijders groeit
 19. 83 superrijken roepen op hen zwaarder te belasten
 20. Meeste Nederlanders met coronasymptomen laten zich niet testen
 21. Testen en uitslagen laten langer op zich wachten
 22. Dringend advies tot dragen van mondkapjes
 23. Veel onduidelijkheid over vouchers
 24. Quarantaine dagen van 10 naar 5
 25. Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020

Publieksinformatienummer Coronavirus

Vanaf vrijdag 28 februari 2020 kan iedereen met vragen over het Coronavirus terecht bij het publieksinformatienummer 0800 1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/ Coronavirus.

Mondkapje is geen realistische manier om coronavirus te dempen

 Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. (Bron: Min. CW en S, 
Het is ‘niet realistisch’ om een standaard mondkapje te gebruiken om jezelf te beschermen tegen het coronavirus. Een run op zulke kapjes heeft dus geen zin en is slecht. Zo kan het gebeuren dat er niet genoeg beschikbaar zijn voor patiënten die er wél baat bij hebben. (Bron: Dagblad van het Noorden, 4 feb. 2020)

Gedetineerden gaan mondkapjes maken

Realistisch of niet 100 gevangenen in vijf gevangenissen gaan katoenen mondkapjes maken. Deze zijn niet geschikt voor in ziekenhuizen, maar kunnen wel gebruikt worden in andere sectoren en op straat. In totaal zouden de 100 gedetineerden zo’n 50.000 mondkapjes met week kunnen produceren. (MNS Nieuws, 18 mrt. 2020)

Thuiswerken vanwege coronavirus

Thuiswerken is echt anders dan op kantoor werken. In de artikelen van het AD d.d. 6 maart 2020 en Kaspersky d.d. 15 maart 2020 worden problemen en te nemen acties genoemd. Een kleine opsomming van de problemen en oplossingen:
 • Hoe te vergaderen vanuit huis. Videoconferenties vergen veel van het bestaande thuisnetwerk.
 • Hoe ga je dan om met bedrijfsdata en persoonsgegevens als je ineens langere tijd thuis moet werken? Voorkom dat medewerkers data hebben staan op hun laptop of usb-sticks.
 • Zorg voor een Virtual Private Network (VPN) voor het personeel om veilig verbinding te maken met het bedrijfsnetwerk.
 • Alle zakelijke apparaten - inclusief mobiele telefoons en laptops – dienen te worden beschermd met passende beveiligingssoftware, ook mobiele apparaten.
NB: De fiscale regels inzake het thuiswerken treft u aan in subparagraaf Telewerkvergoeding.

Preventieve maatregelen

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, zijn niet moeilijk. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. De maatregelen zijn:
 • Was je handen regelmatig en grondig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes, na gebruik weggooien.
 • Geef geen hand, vermijd ook andere lichamelijke contacten.  
 • Houd onderling afstand, 1,5 meter (twee armlengtes) van elkaar.
 • Hoest of niest iemand, houd dan twee meter of meer afstand.
Er is geen advies voor het dragen van mondkapjes. Wel mogen de beveiligers die werken op de security lanes handschoenen dragen indien zij dit prettig vinden. Dit is een tijdelijke uitzondering op het protocol vanwege het Coronavirus. Ook moet er voldoende desinfecteergel beschikbaar zijn zodat je je handen af en toe kunt desinfecteren. Als beveiligers kun je namelijk niet elk moment je handen gaan wassen.

NB: Patiënten met luchtweginfecties moet niet zelf een arts of ziekenhuis opzoeken, maar eerst telefonisch contact opnemen bij het vermoeden van besmetting. Dan kan hulp gegeven worden zonder dat andere personen per ongeluk besmet worden.

(Diverse bronnen, 28 feb. 2020)

Verwarrende nieuwsgeving over Coronavirus

Opvallend, deskundigen zijn het onderling vaak oneens. Voorbeelden
 • Gebruik (goede) mondkapjes vs. mondkapjes helpen niet.
 • Was je handen met zeep vs. gebruik vloeibare zeep uit een pompje vs. gebruik desinfecterende gels.
 • Hand schudden mag wel vs. doe het niet.
 • Het is beter om thuis te werken vs. er is geen enkel reden om thuis te werken.
 • De Coronavirus zal van korte duur zijn vs. het kan ook langer duren.
Voor het volgende hebben we nog geen verschillende meningen gelezen:
 • Niezen doe je in de ellenboog.
 • Houdt een afstand van 2 meter tussen mensen die hoesten of niezen.
Redactie: Coronavirus is nieuw, iedereen zegt er het zijne over. Een volgende keer (laten we hopen van niet) zou op centraal en gezaghebbend niveau er naar gestreefd moeten worden snel en meer eensluidende richtlijnen te verstrekken. De regering heeft hier een taak te vervullen*.

* Op het moment dat wij het voornoemde "De regering heeft hier een taak te vervullen" schreven, kwam premier Rutte met een boodschap "Het kabinet staat inzake de Coronavirus niet aan het roer. Dat is in handen van de gezondheidsinstanties, het RIVM en de GGD's voorop. Het is dus geen politieke keus om het openbare leven zoveel mogelijk door te laten gaan, maar een medische." Of premier Rutte dit vol kan houden? We zijn benieuwd.

Magazijnmedewerker steekt draak met wc-papierhamsteraars

De heftruckchauffeur laat in de video die hij op Facebook plaatste zien, dat er binnenkort nog geen sprake zal zijn van een tekort aan toiletpapier. „Hamsteraars die bang zijn dat ze hun kont niet meer af kunnen vegen dit weekend...", begint de Brabander zijn video. Vervolgens is te zien hoe de man met zijn heftruck door het pakhuis rijdt. Een pakhuis tot de nok toe gevuld met wc-papier. „Ik denk dat we genoeg hebben", zegt hij lachend. (Bron: Metro, 12 mrt. 2020)

100.000 maaltijden invriezen voor ouderen

Honderdduizend maaltijden om duizend kwetsbare ouderen vijftien weken lang van een maaltijd te voorzien, voor het geval dat Nederland op slot gaat vanwege het coronavirus. Hagenaar Ben Lachhab is druk met het uitwerken van zijn plan. 'We moeten nu bewijzen dat we er als maatschappij voor elkaar zijn.' (Bron: Omroep West, 14 dec. 2020)

Zelftesten voor coronavirus verboden

Testen die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt zijn verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie. Zelftesten kunnen een foutief resultaat opleveren, positief of negatief. Gebruikers raken dan onnodig ongerust of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld. Daarom moet een aangemelde instantie altijd beoordelen of een zelftest bruikbaar en begrijpelijk is voor gebruik thuis. Dat is nog niet gebeurd. (Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), 16 mrt. 2020)

Hamsteren via onlineshopping

Wordt er nog steeds gehamsterd? Ja, maar de klant heeft ook op moderne wijze het hamsteren gevonden. Voorbeeld is onlinesupermarkt Picnic dat piekdagen heeft en nieuwe klanten noodgedwongen op de wachtlijst moest plaatsen. Het Centraal Bureau voor levensmiddelen (CBL) merkt op dat zelfs de minister-president ondanks alle woorden op hamsteren geen grip heeft.

Wat hamstert men zoal: WC-papier, handzeep, maar ook Jumbo-spellen en legpuzzels om de lange avonden door te komen. Maar daar blijft het niet bij, havermout, soep in blik, deegwaren, houdbare zuivel en bananen vallen niet aan te slepen. Let op: dit zijn vaak min of meer langere tijd houdbare producten. (Bronnen: Vele, maart 2020).

NB: Lees i.v.m. het hamsteren ook het CBS-artikel "Supermarkten in tweede week maart meer omzet dan in week voor kerst" (23 mrt. 2020)

Coronavoucher: consument voelt zich bekocht

Het regent vragen en klachten bij consumentloketten over de coronavoucher die reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen aanbieden als alternatief voor geldteruggave bij annulering. De consument heeft weinig te kiezen: het is slikken of stikken. (Bron: AD, 9 apr. 2020)

Oude leven na 28 april niet terug, 1,5 meter blijft nog

Tot 28 april lopen vooralsnog bijna alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Volgens premier Rutte “zal er maximaal op onderdelen wat kunnen worden verruimd”. Richtlijnen zoals 1,5 meter afstand houden, handen wassen, in je elleboog hoesten en thuis blijven als je verkouden bent, zullen waarschijnlijk nog een tijd overeind blijven. “Wees voorbereid op alle scenario’s.” (Bron en meer uitspraken: OVPRO, 9 apr. 2020)

Nieuwe verdeelsleutel mondmaskers

Vanwege de schaarste in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), heeft Minister Van Rijn (medische zorg), met partijen uit de zorg een nieuw verdeelmodel voor mondmaskers afgesproken. De nieuwe verdeelsleutel houdt in dat als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie, deze naar plekken gaan waar ze het meest nodig zijn. Dat zijn zorgverleners in het ziekenhuis, maar ook zorgverleners in verpleegtehuizen en op andere plekken waar coronapatiënten intensief worden behandeld. (Bron: Rijksoverheid, 15 apr. 2020)

Lage inkomens lijden het meest onder de coronacrisis

Economen van de Tilburgse universiteit, de universiteit van Bonn en onderzoeksinstituut IZA hebben onderzocht hoe de coronacrisis werknemers raakt. lager opgeleide werknemers werken vaker in beroepen waarbij thuiswerken niet mogelijk is, zoals in de transportsector, detailhandel of catering. Daardoor kunnen lager opgeleiden over het algemeen minder uren werken en lopen ze meer risico hun baan te verliezen. (Bron: ABP, 21 apr. 2020)

Informatie Rijksoverheid over coronavirus

Op internet gaat de Rijksoverheid in op een negental onderwerpen, onder meer:
 • Coronavirus en dagelijks leven
 • Zorg nodig en zorg geven
 • Over verkeer, vervoer en reizen

Vanaf 25 mei geen btw over mondkapjes

Vanaf 25 mei 2020 tot in ieder geval 1 september 2020 hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%. (Bron: Min. Fin, 13 mei 2020)

Gedetineerden kunnen weer bezoek ontvangen

Het gaat beter in Nederland, dat lees je ook af als gedetineerden in gevangenissen weer bezoek mogen ontvangen. Ook is er weer “incidenteel” verlof mogelijk, laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten. Het bezoek moet voorlopig wel achter plexiglas blijven.

De bezoeken die drie gevangenissen de afgelopen twee weken op proef hebben toegestaan, hebben goed uitgepakt, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. Er zijn geen gedetineerden besmet geraakt. Iedereen houdt zich aan de regels. (Bron: ANP, 15 jun. 2020)

Groep coronamijders groeit

Vier maanden na de eerste besmetting wil een steeds grotere groep Nederlanders niks weten van het coronavirus. Inmiddels zijn er 2.9 miljoen ‘coronablockers’, bijna een miljoen meer dan in april. 

Dat blijkt uit een representatieve steekproef van onderzoeksbureau Newcom onder ruim 3000 Nederlanders. Vooral onder jongeren groeit het aantal mensen dat nieuws over het virus mijdt en weinig nut ziet in allerlei virus remmende maatregelen. ,,Het draagvlak voor de regels en interesse in coronanieuws neemt zeker onder mensen tot 55 jaar flink af”, zegt directeur Neil van der Veer van Newcom. (Bron: AD e.a., 30 jun. 2020)

83 superrijken roepen op hen zwaarder te belasten

De groep noemt zich “miljonairs voor de mensheid” en telt prominente figuren als de Britse regisseur Richard Curtis, medestichter van het bekende Ben & Jerry’s ijs, Jerry Greenfield, en Abigail Disney, nazaat van de wereldberoemde filmproducent Walt Disney. “Nu Covid-19 de wereld treft, hebben miljonairs zoals wij een cruciale rol te spelen in het weer gezond maken van de wereld”, schrijven de 83 in hun brief. 

“Nee, wij zijn niet de mensen die zieken verzorgen op de intensive care-afdelingen. We rijden niet met de ambulances die zieken naar ziekenhuizen brengen. We vullen niet de schappen van supermarkten aan en leveren geen eten van deur tot deur. Maar we hebben wél veel geld. Geld dat nu hard nodig is en dat de komende jaren ook zal blijven, nu onze wereld herstelt van deze crisis.” (Bron: De Morgen (Be), 19 jul. 2020)

Meeste Nederlanders met coronasymptomen laten zich niet testen

Acht op de tien Nederlanders gaan gewoon naar buiten met een hoest, loopneus of andere coronasymptomen. Hoewel een meerderheid van de Nederlanders het belang van thuisblijven en testen bij corona-achtige klachten onderschrijft, maakt slechts 12 procent daadwerkelijk de gang naar een van de ruim tachtig teststraten van de GGD in ons land. ‘Zorgelijk’, vindt het RIVM, dat de cijfers bekendmaakte. (Bron: De Volkskrant, 15 jul. 2020)

Testen en uitslagen laten langer op zich wachten

De teststraten trokken wekenlang veel minder mensen dan ze aankonden, maar de laatste dagen “blijft de vraag stijgen”, laat het ministerie weten. De GGD’en zetten meer personeel in om iedereen tijdig te testen en verder te helpen, maar dat lukt nog niet overal. Waar de wachtrijen nog te lang zijn, “wordt hard gewerkt om de capaciteit op orde te krijgen. In sommige regio’s kan het iets meer tijd en inspanning kosten”, aldus het departement. (Bron: Skipr, 26 jul. 2020)

Dringend advies tot dragen van mondkapjes

Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september, is breed draagvlak om te besluiten tot een eenduidig landelijk advies, voor het dragen van mondkapjes* in publieke binnenruimtes. Vanaf dat moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes.

Dit is waar je vanaf deze week een mondkapje moet dragen:
 • winkels
 • musea
 • gemeentehuizen
 • stations
 • vliegvelden
 • parkeergarages
 • benzinestations
 • restaurants
 • cafés
 • theaters
 • concertzalen
 • uitvoering van contactberoepen
Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies. In een aantal gevallen is het dragen van een mondkapje niet goed mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die door een medische reden of andere beperkingen het mondkapje niet kunnen dragen. Maar ook tijdens het beoefenen van een sport is het dragen van een mondkapje meestal niet mogelijk.. 

* Het gaat hierbij om niet-medische mondkapjes.

(Bron: Zwartewaterkrant, 3 okt. 2020)

Veel onduidelijkheid over vouchers

Checkkie.nl, het voucherplatform van juridisch dienstverleners Aviclaim en DAS, heeft onderzocht wat reizigers weten over hun vouchers en wat reisorganisaties hierover melden. Uit dit onderzoek van Checkkie blijkt dat de informatie te wensen over laat. Ook weten reizigers vaak niet welke risico’s ze lopen. Enkele voorbeelden:
 • 50% weet niet dat zij bij annulering van de reis recht hebben op teruggave van de reissom.
 • 65% weet niet dat zij hun geld kwijt zijn op het moment dat de vliegmaatschappij failliet gaat. 
 • Veel mensen weten niet dat de meeste vouchers 1 jaar geldig zijn. Dit betekent zij binnen 364 dagen de voucher moeten gebruiken of verzilveren.
 • Veel reizigers boeken vanwege de coronacrisis geen nieuwe reis of zijn te laat, wat inhoudt dat de bescherming van het garantiefonds vervalt in het geval van pakketreizen.
(Bron: DAS, 2020)

Quarantaine dagen van 10 naar 5

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Of als iemand in uw omgeving corona heeft. 

Als u besmet bent met het coronavirus, kan het 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt. Zoals hoesten of benauwdheid. U kunt het coronavirus dus ook zonder klachten die passen bij COVID-19 verspreiden. Om dit te voorkomen blijft u in sommige situaties thuis en ontvangt u geen bezoek. Hoe lang u in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie. (Bron: Rijksoverheid, nov. 2020

Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. (Bron: Rijksoverheid, 19 nov. 2020)

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Europese besluiten    Lockdown schoorvoetend open