Enjoy life pakketten voor bijvoorbeeld thuiswerken en kerst


Social Return Verplichting

Datum laatste wijziging: 15 oktober 2020  |  Trefwoorden: Thuiswerkovereenkomst, SROI, Participatiewet, Sociale return

Social Return Verplichting

In 2017 is de Rijksoverheid begonnen met het door ontwikkelen van haar Social return on investment (SROI) beleid. Wanneer je als leverancier zaken doet met de overheid kan het zijn dat er een social return verplichting wordt afgesproken.

Gemeenten, woningcorporaties en andere opdrachtgevers passen bij aanbestedingen boven € 250.000,- ‘Social Return’ toe, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij bedrijven in te zetten. Er zijn ook organisaties die een lagere grens hebben, zoals de gemeente Zoetermeer: voor werken is dit € 150.000 en voor diensten geldt een grens boven € 50.000. Voor het bedrijf betekent dit dat bij het aanbestede werk een deel van de aanneemsom (5%) of loonsom (7%) ingezet moet worden voor Social Return. Voor het inlenen/detacheren bedraagt dit percentage soms 10% van de omzet.

Er zijn talloze mogelijkheden om invulling te geven aan de SROI aanbestedingsvoorwaarde.

Sociaal inkopen

Zo is mogelijk om producten en diensten in te kopen bij lokale sociale werkbedrijven en sociale ondernemers, co-creatieve samenwerkingsprojecten uit te voeren die gericht op kandidaat ontwikkeling of een bijdrage (in natura) te leveren aan andere maatschappelijke activiteiten. Branderij Zuivere Koffie (van Social Impact Maker) is een werkbedrijf en heeft verschillende producten en diensten die 100% sociaal zijn. Andere merken uit de Social Impact Maker familie zijn Cookie van Eigen Deegh, Future Builders en Guiltea. 

Afstorten

Er bedrijven die hub SROI verplichting afkopen door het storten van het bedrag in een fonds. Dit fonds kan ook Zuivere koffie zijn. Het grote voordeel is dat het bedrag ten goede komt aan werkplaatsen voor (ex)gedetineerden. Bovendien krijgt u "koffie" die u vrij kunt verstrekken aan uw werknemers of relaties. Hiermee wordt door de promotie van ons project de social impact vergroot: dubbel winst dus! 

Door producten af te nemen van Zuivere Koffie kunt u voldoen aan uw SROI verplichting.

Zuivere koffie voor SROI

Onze koffie biedt (ex-) gedetineerden een tweede kans. In samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid | DJI is de eerste koffiebranderij ter wereld in een gevangenis gerealiseerd. Zo wordt er ook ‘binnen’ al gewerkt aan herstel. We brengen (ex-) gedetineerden vaardigheden bij zodat ze weer mee kunnen draaien in de maatschappij en helpen ze naar betaald werk.
 

Het doel is ieder jaar 500 (ex)gedetineerden terug in de maatschappij met een baan.


Kortom, het mes snijdt aan twee kanten. Voldoen aan de SROI verplichting en gedetineerden uit de bak en aan de bak!

 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Enjoy life pakketten voor bijvoorbeeld thuiswerken en kerst