Gemengde (ondeskundige) reacties op standvastigheid Koolmees over rekenrente

Opinie |  ma 8 okt 2018  | Bron: Pensioen Pro  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Rekenrente, Marktwaardering, Indexering

De minister van Sociale Zaken maakte donderdag tijdens het congres van de Pensioenfederatie nogmaals duidelijk dat hij er niet voor voelt om de rekenrente voor de pensioenverplichtingen te versoepelen. Congresgangers reageerden verdeeld.
‘Een kunstmatige verhoging van de rekenrente is niet goed voor het vertrouwen in het pensioenstelsel’, herhaalde hij.
De minister zei er verbaasd over te zijn dat nog veel directeuren van pensioenfondsen voor een verhoging pleiten. ‘Ook wij willen indexeren, maar dan op een verantwoorde manier’, aldus Koolmees.
Hij refereerde daarmee aan een ingezonden brief in het NRC Handelsblad, waarin de vijf grootste fondsen aandrongen op een nieuw pensioencontract met minder zekerheid, gecombineerd met een hogere rekenrente, om rechtenkorting te kunnen voorkomen.
Redactie: de minister is verbaasd, maar wij zijn nog meer verbaasd over het feit dat de directeuren van pensioenfondsen, die voor een verhoging van de rekenrente pleiten, dat doen op basis van redelijkheid, maar niet wijzen op een onjuiste toepassing c.q. uitleg van Art. 126 van de Pensioenwet waarin staat dat de verplichtingen (naar de toekomst) bepaald moeten worden op grond van marktwaardering. Dat is wezenlijk iets anders dan de marktrente. Lees ook
 

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist.Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: