Trends in Nederland    Veranderingen 


Uiteenlopende veranderingen

Datum laatste wijziging: 28 oktober 2018  |  Trefwoorden: Wearables, Robot, Zelfrijdende auto's, Zelfsturing

Inhoud

  1. Wearables
  2. Robots
  3. Zelfrijdende auto's
  4. Zelfsturende computers

Wearables

ABN AMRO start met een publieke test voor het contactloos betalen met wearables1. De bank nodigt vijfhonderd klanten uit om mee te doen aan de proef. De proef loopt van 8 februari tot en met 1 juni 2018, aanmelden kan via de site van ABN AMRO. Verder werd bekend dat ABN AMRO afscheid wil nemen van de e.dentifier en wil laten vervangen door de smartphone. (Bron: AVaccountancy, 9 jan. 2018)

1 Wearables zijn kleine draagbare apparaatjes die je op je kleding, je arm of ergens anders kunt dragen. Soms wordt er ook van de polsrevolutie gesproken omdat veel wearables om de pols gedragen worden (we hebben het dan over een smartwatch, denk aan de Peble). Na de doorbraak van de smartphone is de wearable of smartwatch de aanstaande doorbraak. Vaak gaat het om een apparaat die in verbinding staat met je smartphone en zo informatie laat zien. Het gaat dan om (sms)berichten, het weer, je hartslag, hoe snel je loopt, etc. Daar komt nu het contactloos betalen bij. (Bron: www.wat-betekent.nl)

Robots

Robotisering en digitalisering geen gevaar

Meer dan 90 procent van de Nederlandse industriële bedrijven staat positief tegenover de veranderingen die robotisering en digitalisering brengen. Dat blijkt uit een enquête ter gelegenheid van de derde Dag van de Industrie die maandag plaatsvindt. Meer dan de helft van de bedrijven verwacht dat het werk van karakter door deze ontwikkelingen zal veranderen, maar de werkgelegenheid op z’n minst gelijk blijft.

De industrie verwacht de sterke positie uit te kunnen breiden door te investeren in nieuwe producten en diensten (85 procent), nieuw personeel en opleidingen (65 procent) en energiebesparing (55 procent). Zo’n 60 procent ziet verduurzaming als topprioriteit. (Bron: VNO-NCW, 10 sep. 2018)

Hoe train je een robot in het begrijpen van mensen? 

Moet een robot alles geloven wat die ziet en hoort? VU-onderzoekers werken aan sociale interactie met robots. Ze bouwen onder leiding van Prof. Dr. Piek Vossen een robot die kan leren en zich aanpast door communicatie met mensen. In die robot komen veel technieken samen, zoals: spraakherkenning, objectherkenning, gezichtsherkenning, taaltechnologie en semantische webtechnologie. 

De robot leert om mensen te begrijpen op basis van taal. Dat gaat veel verder dan spraakherkenning. De robot leert namelijk ook om de context van een gesprek en zijn omgeving te begrijpen. Op 31 0ktober en 1 november is er ook een seminar. (Bron en meer: Infosecurity, 26 okt. 2018

Overig nieuws

Zie voor overig nieuws over robots: https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/arbeid/arbeidsmarkt/robots-arbeidsmarkt

Zelfrijdende auto's

Zie https://www.hr-kiosk.nl/rubrieken/zelfrijdende-autos

Zelfsturende computers

Het gaat om de opkomst van autonomous computing, kort gezegd: IT-beheer zonder menselijke tussenkomst. Er wordt wel gezegd dat dit de belangrijkste IT-ontwikkeling is sinds de introductie van het internet. Dit nieuwe concept maakt het immers mogelijk niet alleen veel sneller, maar ook veel veiliger te innoveren.

Wat zijn de kenmerken van autonomous computing?
  • Self-driving: Het technologisch concept zorgt ervoor dat er geen tussenkomst van mensen meer nodig is voor bijvoorbeeld het beveiligen, back-uppen, monitoren of herstellen van systemen. Dat zorgt voor lagere kosten en een hogere productiviteit. De noodzakelijke upgrades en patches? Het systeem bepaalt zelf wanneer ze nodig zijn en voert ze vervolgens ook zelf door. En doordat zowel de computer- als de opslagcapaciteit volledig flexibel is, betaalt de organisatie alleen de kosten voor daadwerkelijk gebruik.
  • Self-securing: Bij autonomous computing houden systemen zichzelf up-to-date met de laatste security-updates en patches, versleutelen alle data, onderscheppen datalekken door preventieve controlemechanismen en beschermen systemen automatisch tegen kwaadaardige aanvallen van buitenaf en van binnenuit. Daarmee is de security beter dan bij systemen waar nog handwerk aan te pas komt om ze beveiligd te houden.
  • Self-repairing: Derde kenmerk van autonomous computing is dat het nauwelijks downtime kent. Het systeem herstelt beheerdersfouten automatisch, wat leidt tot een beschikbaarheid van 99,995 procent, oftewel: 2,5 minuut downtime per maand, inclusief gepland onderhoud.
  • Het lijkt misschien nog toekomstmuziek, maar een bedrijf als Oracle is er al volop mee bezig. Zo lanceerde het in februari al de Autonomous Data Warehouse Cloud (onderdeel van de Oracle Cloud Platform Autonomous Services), waarmee je in 15 seconden een veilig datawarehouse met automatische back-up, encryptie en een hoge beschikbaarheid kunt creëren. (Bron: MT, 19 jun. 2018)

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies:


 Trends in Nederland    Veranderingen