De politiek laat ZZP'ers in de kou staan

Opinie  |  ma 20 jun 2016  |  Bron: BNR  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,


Zzp'ers vinden dat geen enkele politieke partij opkomt voor hun belangen. Dat blijkt uit een steekproef onder 200 zzp'ers die BNR liet uitvoeren door onderzoeksbureau MWM2. Een ruime meerderheid van de respondenten zegt zich niet vertegenwoordigd te voelen door de bestaande politieke partijen. Govert van den Bos van MWM2 legt uit: 'Dat is een heel treffend beeld: dat zzp'ers zich genegeerd voelen door de huidige, traditionele partijen.'
De politiek blijft volgens Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland, te veel hangen aan het oude arbeidsmarktmodel, terwijl de groep zelfstandige ondernemers op de arbeidsmarkt blijft groeien. 'Die laten zich niet wegjagen en ik denk dat de politieke partijen de realiteit onder ogen moeten zien en er serieus mee moeten dealen.' ZZP’ers worden veel meer als een probleem gezien, dan een kans.
“De politiek ziet een ZZP’er meer als een flexwerker dan een zelfstandig ondernemer”, aldus Maarten Post.

Reactie van de redactie

De problematiek is eenvoudig. De huidige en oorspronkelijke wetgeving kent feitelijk geen criteria voor een zelfstandig ondernemer, maar wel richtlijnen die aangeven, wanneer er sprake is van een “verplicht werknemerschap”. ZZP’ers zijn volgens deze criteria geen zelfstandig ondernemer, wanneer er sprake is van:

  1. Een gezagsverhouding
  2. Persoonlijke dienstverrichting
  3. Loon

Toelichting op deze begrippen:

  • Een gezagsverhouding betekent o.a. dat je geheel aan de regels van het bedrijf moet houden, waarvoor je bent ingehuurd, zoals bedrijfstijden, rapportages, leidinggevende, afdelingsvergaderingen.
  • Persoonlijke dienstverrichting is wanneer je geen ander persoon de klus mag laten doen, die jij als ZZP’er hebt aangenomen.
  • Van loon is sprake wanneer je gewoon een uurloon ontvangt en feitelijk dus een maandsalaris gebaseerd op gemaakte uren, tegen een uurtarief.
  • Bij aangenomen werk daarentegen is een aanneemsom verschuldigd wanneer het werk volgens bepaalde criteria is opgeleverd.
Natuurlijk kunnen we deze klassieke criteria van het “verplicht verzekeren” ter discussie stellen en werknemers individueel laten kiezen of men wel of niet verzekerd wil zijn voor de sociale wetten.
Dus kiezen voor een status als “eigen risicodrager”? Ik hoef u nauwelijks uit te leggen wat dat voor een enorme verschuiving van het sociale stelsel in Nederland zal zorgen.
Lees ook: Hoezee, hoezee, iedereen ZZP

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10