Volledig arbeidsongeschikt met kans op herstel

Datum laatste wijziging: 18 augustus 2018  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Werkhervattingsregeling voor gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA)]
  2. Uitkering
  3. Geïndividualiseerde premielast ZW en WGA komt er aan
  4. Wet verbetering hybride markt WGA

Werkhervattingsregeling voor gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA)

Werknemers die tijdelijk volledig, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt zijn krijgen een uitkering op grond van de Werkhervattingsregeling voor gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA). De WGA is een afzonderlijke regeling binnen de WIA. Als uitgangspunt geldt dat het verrichten van (meer) betaalde arbeid altijd financieel lonend is voor de werknemer: meer werken geeft meer inkomen. De afkorting WGA wordt daarom ook wel gebruikt voor 'Wil Graag Arbeid'. De WGA is een combinatie van een arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsuitkering.

Uitkering

De WGA-uitkering bedraagt in deze gevallen 70% van het dagloon, het dagloon kent een maximum. Deze uitkering eindigt bij het bereiken van de AOW-leeftijd, behoudens eerder overlijden of herstel. Zodra de werknemer niet langer volledig, maar wel ten minste voor 35% arbeidsongeschikt is, geldt het gestelde in subrubriek Arbeidsongeschiktheid (uitkeringen IVA en WGA).

Geïndividualiseerde premielast ZW en WGA komt er aan

Door de modernisering van de Ziektewet worden vanaf 1 januari 2014 de ZW- en WGA-lasten van werknemers, als zij ziek zijn als hun dienstverband eindigt, toegerekend aan de laatste werkgever. Ook de manier waarop de arbeidsongeschiktheidslasten aan de werkgever worden toegerekend verandert per 1 januari 2014. Afhankelijk van de loonsom krijgt de werkgever te maken met een geïndividualiseerde premie (voor meer, zie subrubriek Ziektewet).

Wet verbetering hybride markt WGA

Dit voorstel wijzigt de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), de Wet financiering sociale verzekeringen en enkele andere wetten. Het voorstel beoogt een aanpassing van de wijze waarop de lasten van de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) gefinancierd worden. De aanpassing zorgt voor een verbetering in de verhouding tussen publieke uitvoerder en private verzekeraars en draagt daardoor bij aan een meer evenwichtig hybride stelsel. Hierdoor zal de focus meer op re-integratie van zieke en gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers gericht worden. (Bron: Eerste Kamer, 17 mei 2016)

Ga terug naar subrubriek Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).